Barcelona recupera la Vigília de Corpus 42 anys després d’haver-se perdut

La celebració del Corpus és una tradició viva de Barcelona, que any rere any s’engalana per participar en aquesta manifestació de la rica tradició popular de la ciutat. Dos dels aspectes més populars i participatius de la festa, que són fruit de l’herència col·lectiva dels barcelonins, són l’ou com balla i la processó. En aquesta darrera, els elements del Seguici Popular hi tenen un paper destacat, precedint la desfilada del seguici religiós amb la Custòdia sobre el tron del rei Martí, sota tàlem.

Per tal d’enriquir aquesta festa tan nostrada, des dels Gegants de la Ciutat, del Pi i de Santa Maria del Mar es recupera la funció de la Vigília de Corpus per anunciar l’arribada imminent de la festa grossa de l’endemà. El projecte compta amb la col·laboració de la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella i la Casa dels Entremesos i l’Ajuntament de Barcelona.

Històricament, aquesta jornada se celebrava el dimecres de Corpus i constava de la sortida des de l’Ajuntament dels gegants, els nans i les trampes per anar a visitar les autoritats i agrair als perruquers i els sastres la feina que havien fet aquell any.

Un acte adaptat a les mesures sanitàries

L’any 1979 el dia de Corpus va deixar de ser festiu i tant la processó com la vigília es van deixar de celebrar, trencant amb segles de tradició. La festa es va passar a celebrar el diumenge, per facilitar la participació de tothom, però no seria fins a l’any 1992 que la ciutat recuperaria la processó gràcies a l’acord entre la Catedral i l’Ajuntament. D’aleshores ençà, la processó de Corpus torna a fer-se al carrer i compta amb la participació del Seguici Popular. Ara, quaranta-dos anys després d’haver-la perdut, recuperem la Vigília de Corpus. Com que actualment el dia gran és el diumenge, la festa s’institueix el dissabte de Corpus a la tarda.

És evident que la reintroducció d’aquesta jornada no serà com ens agradaria donada l’actual situació epidemiològica. Però des de les tres entitats s’ha volgut donar el tret de sortida d’aquesta diada en aquest any tan especial, quan es commemoren els 700 anys de la primera processó de Corpus a la ciutat. Per tant, la diada d’enguany serà una versió adaptada i concebuda en un context pandèmic de la que serà la Cercavila de Vigília.

L’adaptació, sota el títol de La Ballada de Vigília de Corpus, és una mostra de balls de les tres colles que comptarà amb la participació dels Capgrossos Macers, els Gegants de la Ciutat, els quatre Gegants del Pi i els Gegants de Santa Maria del Mar.

Quant a la vessant musical, hi prendran part dues formacions ben diferents: Els Perdigots, un grup que treballa per a la recuperació de melodies històriques barcelonines per al flabiol i el tamborí (una tradició ben genuïna de la nostra ciutat) i d’una banda de caire tradicional: Metralla, que amb el seu conjunt format per gralles i instruments de vent-metall, culminarà la ballada amb una destacada potència musical. A més, l’acte servirà per presentar els nous vestits dels Capgrossos Macers de la Ciutat, confeccionats pel Taller Casserras de Solsona i que ja s’havien de presentar l’any passat, però la pandèmia no ho va permetre.

Dos passis per a 200 persones

L’espai escollit és la plaça del Rei, plaça emblemàtica que compleix amb diverses característiques que possibiliten aplicar-hi les mesures sanitàries actuals: control d’aforament amb el públic assegut, mascareta obligatòria, prohibició de menjar i beure, ús de gel hidroalcohòlic… i reserva prèvia d’entrades, que es podrà fer de forma gratuïta a través de la pàgina web de La Casa dels Entremesos: www.lacasadelsentremesos.cat a partir del dimecres 19 de maig a les 20.30 h.

Tenint en compte les mesures en vigor, l’acte podrà ser seguit en directe per unes 200 persones. A més, per facilitar que en puguin gaudir més barcelonins i barcelonines, se’n faran dos passis: un a les 17 h i l’altre a les 19 h.

Des de les tres entitats es vol seguir treballant de forma col·laborativa per tal de consolidar un model de festa propi i reconegut per la ciutadania, tot enriquint i recuperant una diada clau per la història de les festes de la nostra ciutat.

(Foto: Capgrossos Macers de Barcelona)