Bestiari Kids 2021: Berga acull per Corpus una jornada centrada en la gestió de les colles infantils i juvenils

Quatre ponències explicaran diferents línies d’actuació en la gestió de grups infantils i juvenils en el següent enllaç: https://bit.ly/3fxRHZ7

El pròxim dissabte 5 de juny, les colles de cultura popular amb seccions infantils tenen una cita a Berga. Més concretament una cita virtual, per agafar idees i posar-se al dia amb tots aquells aspectes relacionats amb les colles infantils.

A les 11 del matí, a través del canal de Youtube de l’Agrupació del Bestiari, es podrà seguir en obert un cicle de xerrades en el qual es parlarà de temes com la legislació, la seguretat, les actituds pedagògiques i la dinamització de les colles de cultura popular amb nens i joves. Es presentaran exemples, com el cas de la Patum infantil de Berga i el Corpus del barri de la Geltrú de Vilanova, i es farà una taula rodona per a debatre i resoldre dubtes.

L’activitat, titulada Jornada professional de projectes de cultura popular infantil. Bestiari Kids: cicle de taules rodones, tindrà una durada de dues hores (d’11 a 13 h) i serà presentada pel comunicador cultural Pau Benavent. L’acte, organitzat per l’Ajuntament de Berga conjuntament amb l’Agrupació del Bestiari, proposarà mitjançant quatre ponències diferents línies d’actuació en la gestió de grups infantils i juvenils.

Una tasca pendent

El president l’Agrupació del Bestiari, Mateu Tres, explica que el sector educatiu ve d’una dècada de canvis, en el qual el tracte amb els infants ha canviat enormement. “El sector del lleure també porta una trajectòria molt destacable i, pel que fa a l’àmbit de la cultura popular, ara comença a ser el moment que es vagi endreçant la relació amb els infants”.

Tres explica que aquest tipus d’associacions “han d’anar afrontant les dificultats de gestionar grups amb nens i joves i, sobretot, fer-ho de manera correcta, ajustada a la llei i d’acord amb les necessitats de la societat actual”.

La jornada del 5 de juny és un acte que s’ha organitzat com a alternativa a la Patum de Berga que enguany, a causa de la pandèmia, tampoc es podrà celebrar. En l’actual època de canvis l’Ajuntament de Berga i l’Agrupació del Bestiari han volgut aprofitar aquesta aturada per fer reflexionar i promoure noves línies de treball.

Programa

  • 11 h Obertura de la jornada, a càrrec de l’Ajuntament de Berga i l’Agrupació
  • 11.10 h Ponència: La Patum infantil de Berga, a càrrec de Sergi Montaner i Miquel Amado, president i membre de la junta de l’Associació de la Patum Infantil.

Resum: Cada divendres de Corpus se celebra a Berga una Patum que compta amb la participació dels infants de la vila. L’esdeveniment és semblant al dels adults però en unes dimensions més reduïdes. Al matí es fa una passada pels carrers de la ciutat i a la tarda es fan les representacions de la Patum de lluïment i la Patum completa amb les seves respectives comparses.

Durant la xerrada, dos membres de l’Associació de la Patum Infantil de Berga explicaran com es fan els assajos amb els nens i nenes dues setmanes abans de la festa i de quina manera viuen la celebració.

  • 11.35 h Ponència: El Bestiari Infantil en el Corpus de la Geltrú, a càrrec de Jaume Inglés, president de l’Associació d’Amics del Drac de La Geltrú.

Resum: Cada any, el barri de la Geltrú de Vilanova celebra les seves pròpies festes. Una d’elles és la que es fa el dissabte de Corpus. Aquell matí els veïns i les entitats de la barriada confeccionen catifes de flors pels carrers, mentre que a la tarda es fa una processó.

Jaume Inglés, president de l’Associació d’Amics del Drac de la Geltrú, presentarà la colla infantil dels Dracs Bessons i la colla juvenil del Drac Barrina i explicarà el seu paper en la festa del Corpus.

  • 12 h Ponència: Formació i estratègies per acompanyar els infants de les seccions infantils, a càrrec de Cristina Oliva, formadora i facilitadora de grups, petita infància i família i Marina Civit, directora de l’Escola Efa (Escola de Formació de l’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura).

Resum: Les seccions infantils de les colles de cultura popular també són espais educatius, a través d’elles es transmeten valors als infants. Ara bé, com es poden gestionar? Aquesta xerrada farà un breu repàs d’aspectes relacionats amb la legislació, la seguretat, les actituds pedagògiques, la participació i la dinamització que han de tenir presents les entitats amb els grups més joves.

La Cristina Oliva i la Marina Civit també explicaran de quina manera les associacions es poden dotar d’eines de participació per empoderar els nens i nenes, fer-los saber que tenen poder de decisió, respectar els seus drets i donar valor a la seva tasca.

  • 12.25 h Ponència: Línies de suport a la formació en matèria de cultura popular, a càrrec d’Oriol Cendra, tècnic de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural.

Resum: En aquesta última presentació, Oriol Cendra explicarà quines línies de subvenció existeixen en matèria de formació i serveis per a les seccions infantils de cultura popular.

  • 12.30 h Taula rodona i exposició de conclusions, amb la participació dels diferents ponents i moderada pel comunicador cultural Pau Benavent.

Resum: Per acabar l’acte, tots els ponents participaran en una taula rodona en la qual es debatrà sobre els aspectes més importants que han de tenir presents les colles infantils bestiari. A través del xat de Youtube, el públic també podrà formular preguntes als conferenciants.