Dimonis de Mallorca i d’arreu de l’estat espanyol faran una parada aquest estiu a Castelló

Aquest estiu, l’Associació Botafocs de Castelló de la Plana portarà al Museu Etnològic de la ciutat una exposició molt completa centrada en l’àmbit dels dimonis. La mostra, titulada Un món de mil dimonis, vol destacar la varietat de llocs i situacions on la figura del dimoni té un sentit social i festiu, més enllà de qualsevol interpretació religiosa. També pretén fer més visible el sentit simbòlic d’aquesta figura arreu del món.

De l’11 de juny al 25 de juliol, tothom qui vulgui podrà acostar-se a visitar aquesta exposició d’entrada gratuïta. Es tracta d’una mostra que es divideix en tres apartats. El primer d’ells és un recull fotogràfic de les colles de dimonis que té Mallorca. Les imatges, fetes pel fotògraf José Juan Luna “Potti”, van acompanyades de textos de Rafel Ginard i estan separades en tres tipologies segons els dimonis que es poden trobar actualment a l’illa: els dimonis de Sant Antoni, els dimonis de festa i els dimonis de foc.

La segona part inclou una sèrie de mapes sobre el món infernal resultat de la recerca de l’antropòleg Francesc Alemany i les il·lustracions de Melicotó. En ella, els visitants podran conèixer el paper que tenen els dimonis en cada estació de l’any tant en l’àmbit de Castelló, Espanya i Europa com de la resta del món.

Per acabar, el tercer apartat se centra en la indumentària dels dimonis. Al Museu Etnològic de Castelló es podran veure vestits de diferents entitats de Mallorca, Catalunya i el País Valencià que reflecteixen la gran varietat de vestidures que tenen les colles.

Des de l’any 2000, l’Associació Botafocs Ball de Dimonis i Bestiari de Castelló organitza una mostra anual de cultura popular que compta amb un gran esforç cooperatiu per part de persones i entitats. La colla, creada als anys 90 a partir d’un grup de persones del Col·legi Públic Elcano del Grau de Castelló, compta avui dia amb diferents seccions com el Ball de Dimonis, la Colla Menuda i la secció de Bestiari.

(Autor de la foto: José Juan Luna “Potti”)