Un espectacle presentarà la nova imatge dels Gegants de Santa Maria del Mar

El pròxim 29 de maig arriba la culminació del projecte de recuperació fidedigna de les indumentàries dissenyades pels Gegants de Santa Maria del Mar l’any 1875 pel prestigiós escenògraf català Francesc Soler i Rovirosa. La renovació de les vestimentes d’en Rei Salomó i la Reina de Saba, iniciada el 2017, significarà una aproximació més acurada, detallada i realista dels figurins projectats aleshores.

Després d’anys de dedicació i esforços econòmics, la Colla Gegantera del Casc Antic de Barcelona presentarà la nova i definitiva imatge d’una de les parelles més històriques de la ciutat de Barcelona. Cal recordar que el primer gegant vinculat a l’excel·lentíssima Basílica parroquial de Santa Maria del Mar està documentat l’any 1424, sent el primer gegant barceloní, català i, fins i tot, del món, juntament amb la figura gegantina de l’Ajuntament.

Si la situació ho permet, el dissabte anterior a la festivitat del Corpus Christi, l’interior de la basílica de Santa Maria del Mar acollirà l’espectacle que porta per nom Els gegants d’en Rovirosa, al·lusió al dissenyador dels figurins en que s’inspiren les robes dels gegants.

L’espectacle esdevé una producció cultural que posa èmfasi als anys setanta del segle XIX quan es començà a fer realitat la remodelació dels gegants parroquials, un espectacle teatralitzat que combinarà l’actualitat amb el passat, explicant i recorrent la història dels gegants i del Corpus de Santa Maria del Mar.

L’obra comptarà amb la participació del grup de teatre Atrezzo, la Coronela de Barcelona i l’Esbart Català de Dansaires, que acompanyarà als amfitrions amb el ball de Cercolets, de Bastons i els Cavallets Cotoners, aquests darrers membres del Seguici Popular barceloní.

A l’acte hi col·labora la Colla Gegantera de Nou Barris, la Parròquia de Santa Maria del Mar, el Centre Sant Pere Apòstol, l’Ajuntament de Barcelona a través de l’Institut de Cultura (ICUB), l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i La Casa dels Entremesos, així com el grup de Catifaires de la Ribera, que s’estrenaran durant la diada amb la confecció d’una petita catifa floral que serà desfeta pel pas d’en Salomó i la Saba durant l’espectacle d’estrena.

A més, al finalitzar la presentació dels nous vestits dels gegants, la Colla Gegantera del Casc Antic anunciarà una novetat molt esperada que serà una realitat després de les vacances d’estiu.

Aforament limitat i mesures de protecció

L’activitat, seguint el model de l’anterior Ballada de Gegants Històrics, es concentrarà a l’interior del temple parroquial, i no es realitzarà cap passejada pels exteriors de l’església.

L’espectacle, que s’haurà de realitzar atenent les mesures sanitàries vigents pel que respecta a l’activitat de cultura popular i tradicional dictades pel PROCICAT i la Generalitat de Catalunya, serà d’entrada gratuïta. No obstant, els espectadors hauran de reservar prèviament a la pàgina web de la Colla Gegantera del Casc Antic de Barcelona (www.gegantscascantic.cat) les entrades per assistir presencialment, les quals estaran disponibles a partir del 12 de maig.

L’accés a la Basílica es farà un cop acabi l’eucaristia habitual i fins cinc minuts abans del començament de l’acte, passant pel control d’accés que estarà habilitat al portal del carrer de Santa Maria, al davant del Fossar de les Moreres. Allà caldrà acreditar l’entrada i es prendrà la temperatura a tots els espectadors. A l’interior del temple l’organització vetllarà per la distància de seguretat del públic i serà de compliment obligatori portar i fer ús correcte de la mascareta.