El Mamut de la Canonja, una espècie de “Mammuthus meridionalis” trobat al Barranc de la Boella

El passat divendres dia 6 d’agost es va presentar el nou drac Mamut de la Canonja, dissenyat i construït per l’escultora de la festa vilafranquina Dolors Sans. A l’acte de presentació es va representar un petit espectacle en el qual dos arqueòlegs trobaven el Mamut, davant d’un nombrós públic assegut d’acord amb la normativa Covid. Es van fer diversos parlaments per part de l’escultora Dolors Sans, el representat de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, Lluís Bros, la colla de diables de la Canonja, promotora de la peça, i el regidor de cultura, Salvador Ferré. 

Quan  les normes de la pandèmia ho permetin, es realitzarà un bateig del Mamut amb dos dracs de padrins: la Víbria de Tarragona i el Basilisc de Mataró. L’acte va acabar amb una encesa del Mamut i la dansa de protocol amb música composta expressament per la peça. La creació del Mamut és fruit d’una proposta dels pressupostos participatius de 2019 de l’Ajuntament de la Canonja.

Antecedents d’animals prehistòrics

A la Canonja hi ha l’important jaciment arqueològic del Barranc de la Boella, on s’han trobat restes notables d’una espècie de Mamut anomenat Mammuthus meridionalis. Aquest mamut meridional no era tant pelut com els altres de la seva espècie, ja que vivia en zones més càlides i és el motiu de la creació del drac Mamut.

El disseny de  Dolors Sans és una peça en posició agressiva, com atacant a la gent per reforçar el seu to de drac i es reforça aquesta intenció amb les potes de davant aixecades i la trompa enlaire. Sembla ser que era una de les conductes dels mamuts a l’atacar. Els ullals retorçats és el seu element més característic. No era un mamut pelut com el de l’imaginari de la gent . Per relacionar la imatge del mamut amb la realitat, s’ha fet una melena al cap, pèl curt al llom que s’acaba amb la pell sense pèl a la part inferior.

La figura té un aire naturalista i es contraposa amb un pintat més expressionista que reforça els volums i l’actitud agressiva, pròpia dels dracs. Seguint la tradició catalana dels dracs, el Mamut és una peça de dos portadors que van amagats per unes faldilles amb l’escut de la Canonja brodat. 

Característiques de la peça

El Mamut és de fibra de vidre (reïna de polièster). Les potes i els suports dels portadors són d’alumini. Pesa 45 quilos i sobre les potes mesura 3 ,20 metres d’alçada i 2,90 metres de llargada. Disposa de 9 punts de foc distribuïts als ullals, les orelles i la cua.

El procés de construcció comença amb una escultura en fang a mida real del Mamut. Sobre l’escultura de fang es col·loca la fibra de vidre. Un cop la fibra és consistent, es separa de l’escultura de fang  i ja  queda la peça construïda. Posteriorment es pinta, es col·loquen les potes i l’estructura pels portadors i els punts de foc.

(Foto: Natalia Romero)

Notícies relacionades