Èxit en l’acte de presentació del Gall de la Pobla de Montornès, creat per vetllar per la pau i l’ordre del poble

Divendres 30 de juliol la Pobla de Montornès va viure una nit de cine. Sí, sí, literalment. Una catifa vermella de 30 metres va donar la benvinguda a 400 assistents que van venir per conèixer la nova bèstia festiva de la localitat. Es tracta d’un gall, el Gall de la Pobla, una figura plena de simbolisme que fa un homenatge a tots aquells avis i àvies que havien tingut galls i gallines als seus corrals.

La presentació va ser tot un èxit que va comptar amb l’estrena d’un curtmetratge dirigit per Jordi Pardo en el qual actuen moltes poblenques i poblencs. L’argument explica com un dia els habitants de la Pobla es lleven i veuen que tots els llocs emblemàtics de la localitat estan plens de pancartes amb diferents refranys.

Una colla de nois i noies es posen a investigar qui ha fet aquestes accions, i resulta que són les àvies del municipi, que s’avorrien i decideixen escampar les dites populars per tot el municipi per tal que no es perdin.

Els protagonistes del curt són ni més ni menys que els membres més joves de la Banda de Timbals de l’Associació Amics de Montornès. Tots ells, anomenats “els pollastres” són els encarregats de posar fil a l’agulla i descobrir les causants d’aquestes bretolades…

Anys més tard, quan tots ells es fan grans, decideixen crear una figura, el Gall de la Pobla, per recordar l’aventura i que sigui ell l’encarregat de vetllar per la pau i l’ordre del poble.

En la història, a més, també apareix una persona no desitjada, l’amiga pandèmia, que obliga tothom a marcar distància i portar mascareta…

Una gala amb molts balls i molta música

La gala de presentació del Gall va comptar amb actuacions musicals i balls com el del padrí de la bèstia, el Drac la Pigota de la Pobla. El mossèn de la localitat, a més, va beneïr la peça i aquesta va fer diferents balls de lluïment.

Per exemple, amb els timbalers de l’entitat Amics de Montornès, la colla que l’acompanyarà normalment, i amb els grallers encarregats d’interpretar la música del ball del Gall, composta per Ferran Roca i amb coreografia de Judit Garcia.

L’acte de presentació es va fer al pàrquing de l’estació de la Pobla i el primer dia que es podien reservar les entrades, en mitja hora ja se n’havien agafat 160. Després, totes elles es van esgotar.

Verònica Garcia, vicepresidenta de l’Associació Amics de Montornès, va fer una molt bona valoració de l’esdeveniment i de la seva organització, tenint en compte el context de pandèmia. “El públic no va passar nervis ni es va atabalar”, explica.

El Gall de la Pobla és el resultat d’un projecte que es va iniciar l’any 2016. Actualment la colla té sis portadors. La bèstia, creada per l’escultor Joan Miró, pesa 35 quilos i té 13 punts de foc i un d’aigua.

 (L’acte de presentació del Gall va comptar l’assistència de la vicepresidenta de l’Agrupació del Bestiari -a l’esquerra-, Mercè Ayora. A la foto també surt el president de l’entitat (Dani Olivé), l’alcalde de la Pobla de Montornès (Sr. Francesc Larios) i la vicepresidenta de l’associació (Verònica Garcia).