L’Àliga de Reus rep una Menció Honorífica Municipal pel seu paper com a element festiu històric

El passat mes de juliol, en el ple de l’Ajuntament de Reus es va aprovar la concessió de la Menció Honorífica Municipal a l’Àliga de Reus, un reconeixement que es va fer per “la seva importància com a element festiu històric dotat d’un gran simbolisme i personalitat diferenciada”.

Com s’explica des del portal de notícies de l’Ajuntament, aquesta bèstia és un dels components del bestiari festiu i popular català més antics, participant en les cercaviles i seguicis de la Festa Major.

Enguany s’ha celebrat el 25è aniversari de la seva recuperació i incorporació al Seguici Festiu de Reus, de la mà del Col·lectiu Reusenc d’Activitats Culturals – CRAC, entitat compromesa i encarregada de portar-la i fer-la ballar de manera ininterrompuda.

En una entrevista al Diari de Tarragona, el cap de colla, Francesc X. Rivero Bonillo, destaca la bona acceptació que va tenir la bèstia des d’un principi. “Ara parles amb la gent i sembla que sigui un element de tota la vida”, afirma.

Al llarg d’aquest temps han passat pel grup de portants un total de 19 persones, de les quals dues han estat des del començament. En l’entrevista Rivero també destaca que l’entitat està molt orgullosa i agraïda de rebre un reconeixement com aquest i vol donar les gràcies a la gent que els va ajudar quan fa 25 anys van decidir recuperar la peça, que va construir l’escultor Manel Llauradó.

(Foto de Salvador Daroca Cruset)