Mateu Tres al Busca-raons: “Ens agradaria que el Drac de l’Agrupació es pogués recrear a partir d’un motlle digital”

El passat dimecres sis d’octubre es va publicar al canal de Youtube una entrevista feta a Mateu Tres, president de l’Agrupació del Bestiari, que va realitzar el folklorista Amadeu Carbó en el seu espai a la xarxa anomenat Busca-raons.

Durant la conversa, el president de l’Agrupació va parlar sobre l’evolució del projecte 3D i els nous avenços que s’havien fet. Així, en aquests moments, estan treballant per a la federació dos tècnics especialitzats en tecnologia 3D que, per un cantó, es dediquen a escanejar imatgeria festiva i, per l’altre, a processar aquests arxius tot donant-los diferents sortides com podrien ser en el món de la realitat virtual i augmentada.

Una de les línies de treball d’aquest projecte és la d’investigar com fer una recuperació física d’un element a partir del seu motlle digital, és a dir, de l’arxiu obtingut després d’un escaneig. “Estem començant a parlar amb diferents empreses per fer una prova pilot”, explica Tres. “El que ens agradaria és que el Drac de l’Agrupació del Bestiari, que al final és un drac que representa tot el col·lectiu, es pogués recrear a partir d’un motlle generat digitalment“.

Un altre dels objectius d’aquest projecte és fer difusió del món de la imatgeria festiva. Per aquest motiu, s’està treballant en crear un directori obert de consulta lliure amb el qual, mitjançant la càmera del mòbil, es poguessin veure en tres dimensions les diferents bèsties i gegants.

El projecte 3D és prou interessant per cridar l’atenció de nous públics i arribar a “persones joves que, d’alguna manera la societat ens està desconnectant de la cultura popular”, afirma Tres. Com que el ventall de possibilitats és molt ampli, l’escaneig en 3D també permetria fer una aproximació a l’aula hospitalària, a infants que estan hospitalitzats i no poden sortir al carrer.

Finalment, com recorda el president de la federació, les opcions que ofereix el projecte són múltiples. Una altra línia de treball seria la de “fer arribar les nostres tradicions a l’altra punta del món”. D’aquesta manera, mitjançant unes ulleres de realitat virtual es podrien recrear diferents places i ciutats i afegir-hi els elements d’imatgeria festiva que hi tinguessin relació.