El Drac Sant Pere de Ribes, 50 anys del primer drac de tres caps de Catalunya

Text d’Antón Milà i Muntané

El 23 de gener de l’any 1972, el poble de Sant Pere de Ribes estrenava una bèstia de foc fins aleshores mai vista, un drac amb tres altius caps. La idea havia sortit de la imaginació d’un home tan religiós com en Pere Carbonell i Grau, que consultant un dels seus piadosos llibres descobria una bèstia malèfica que lluïa set caps, un per cada pecat capital.

Dibuix del Drac de Ribes de Lola Anglada

Exposada la idea, a la comissió de festes, encapçalada pel regidor Joan Baqués, i tenint encara viu el record de l’antic drac ribetà estrenat el 1916 i desaparegut el 1959, començà el projecte de construir una nova bèstia de foc.

El següent pas fora contactar amb la reputada dibuixant Lola Anglada, a fi de proposar-li que plasmés sobre el paper la idea d’una figura original de tres caps.

Alhora que començava la recerca de trobar els diners necessaris, porta a porta els components de la comissió de festes ribetana anaven reunint duro a duro una quantitat de diners que, completada per un petit romanent d’anteriors festes majors, farien possible
sufragar la seva construcció.

El taller El Ingenio, especialitzat en la construcció de gegants i capgrossos, va ser l’obrador responsable de donar vida a l’encàrrec, no sense tenir seriosos problemes per mantenir erigits els tres llargs colls.

Eren temps difícils pels dracs i les figures zoomòrfiques en general, en aquest any 1972, sols hi havia nou dracs en tot el nostre petit país, el més veterà el Drac de Vilafranca documentat des de l’any 1600, seguia en antiguitat el Drac de la Bisbal d’Empordà i el de Solsona, els dos amb referències del segle XVII.

El Drac de tres caps que va sortir del taller El Ingenio de Barcelona

El Marraco de Lleida del 1957, el drac de Sitges del 1922, el del barri del Carme d’Olot del 1929, i altres tres estrenats més enllà de l’any 1936, el de Vilanova i la Geltrú documentat des de l’any 1779 i recuperat l’any 1948, als tallers del Ingenio; el Drac de Sant Quinti de Mediona de l’any 1955 i, per últim, el Drac de la Condomina de Cardona estrenat l’any 1969.

El Drac Ribetà va participar en les primeres trobades de Dracs a les Festes de la Mercè barcelonina, la primera el 1979, que reuniria la majoria de dracs existents, i que el 1980 ja se celebraria amb el nom de correfoc.

En l’actualitat el vell drac de tres caps resta retirat per una rèplica estrenada l’any 1991 a un finestral de la Biblioteca Manuel de Pedrolo de la nostra població Sant Pere de Ribes. Allà complirà els seus 50 anys de vida.

Llegir més:

Podeu descarregar-vos la història del Drac de Tres Caps de Sant Pere de Ribes, escrita per Antón Milà i Muntané, en el següent enllaç (pertany a la separata de la Festa Major d’Hivern 2022): https://www.bestiari.cat/wp-content/uploads/2022/01/Separata-Web-Sant-Pau-22.pdf

Pòster dels altres dracs de tres caps de Catalunya: