Els Espedrers de Solsona impulsen un micromecenatge per crear les Espedreretes, dues figures que posen els infants al centre

Atesa l’envergadura creixent de la iniciativa L’Espedrera ha post dos Ous, els seus impulsors obren aquesta setmana, a través del web https://espedrers.cat/mecenatge, així com de forma presencial, una via de finançament col·lectiu

Permetre la viabilitat econòmica de totes les activitats —pressupostades en 4.700 euros— i de la consecució de dues figures pel Carnaval de Solsona —valorades en 6.800 euros—, així com col·lectivitzar part del patrimoni creatiu i festiu nascut al voltant de l’Espedrera són els objectius de la nova captació de donacions que proposen els Espedrers. D’aquesta manera, el jove col·lectiu solsoní espera sensibilitzar a favor de l’interès i la importància dels infants a la festa i dinamitzar el Carnaval infantil.

La campanya, que s’inicia aquesta setmana, proposa donacions voluntàries amb recompenses diverses si aquestes superen els 20 i 50 euros per facilitar la implicació de particulars i així assolir la quantitat necessària per tirar endavant les actuacions previstes, dotades d’un total d’11.500 euros.

Per a col·laborar amb el mecenatge popular es faciliten dues vies: d’una banda, un canal telemàtic, que correspon al portal web del projecte, des d’on es pot efectuar el donatiu a través d’un pagament amb targeta o via transferència bancària; d’altra banda, acudir físicament als establiments locals Òptica Jané (Av. Cardenal Tarancón, 1) o a Gràfiques Muval (C/ de la Verge de Fàtima, 13, Baixos) de Solsona i fer l’entrega de la quantitat escollida en efectiu.

En aquest sentit, les contribucions més elevades inclouen la gravació del nom de la persona o organització col·laboradora a l’interior dels gegants, un brodat exclusiu i l’obtenció d’un fragment únic del model de fang de les noves figures, entre d’altres. A més a més, entre les recompenses destaca el sorteig de la parella d’ous de l’Espedrera, que ha recorregut els comerços i les escoles locals durant els últims mesos. Amb tot, s’atorgarà un diploma d’agraïment a cadascun dels mecenes, dels quals se’n farà menció als continguts audiovisuals i gràfics del projecte.

La confecció de les Espedreretes, el fènix de la campanya

Les dues filles de la Draca i l’Espedrera es disposen a passar pel sedàs de la imatgeria i sumar-se a la família festiva del Carnaval. Dels populars Ous de l’Espedrera i mitjançant materials lleugers, així com un disseny inspirat en les idees que els infants van fer arribar als Espedrers amb l’activitat “Petits dibuixos gegants!”, l’escultor solsoní Pau Reig assumirà la creació de dues construccions festives dedicades al Carnaval Infantil.

D’aquesta manera, es vol promoure la construcció d’una imatgeria inclusiva que emani de la imaginació dels infants, els mateixos que en seran balladors. Un cop estrenats aquests nous elements, passaran a ser propietat de l’Associació de Festes del Carnaval de Solsona (AFCS).

La presentació dels nous elements

El febrer d’enguany, en el marc de les festes del Carnaval solsoní, tindrà lloc la presentació dels dos gegantons. Així mateix, en aquest reportatge es pot veure una pinzellada de les activitats realitzades amb relació al vessant educatiu del projecte, desenvolupat dins les aules solsonines i amb la participació del bufó i les bústies per a correspondència i missatges.

‘L’Espedrera ha post dos ous’, una proposta feta a mà

Són els mateixos Espedrers que conceptualitzen i produeixen totes les actuacions del projecte, amb els recursos i eines corresponents. Un dels aspectes principals que travessa la proposta és el vincle social i col·lectiu dels més menuts amb el Carnaval.

L’organització parteix de la premissa següent: els infants de la ciutat han de ser protagonistes del projecte. Per aquest motiu, s’ha fet necessari treballar colze a colze amb els centres educatius locals.

A través d’un paquet d’activitats pedagògiques i educatives, la mainada esdevé activament partícip de la creació de les Espedreretes, que veuran la llum aquest Carnaval. La transmissió de missatges i propostes per part de l’Espedrera i la interacció amb alguns elements de la festa a les aules són algunes de les actuacions concretes previstes.

L’objectiu final rau en la conquesta d’un discurs capaç de situar el Carnaval i els seus protagonistes al centre. Per aconseguir-ho, “la mirada dels nens i les nenes és fonamental”, reflexiona Ferran Muxí, un dels membres de l’organització.

Els Espedrers: idea i origen del designi

La comparsa Espedrers són una colla d’amics i amigues que, còmplices de la manifestació popular i espontània inherent al Carnaval, decideixen construir una peça escultòrica festiva. Quan la gent els va començar a conèixer sota el nom d’Espedrers, identificats amb els pigments verd i blau, l’any 2019 comparteixen amb el públic local l’Espedrera, una figura d’autor que s’afegiria a la imatgeria festiva de la festa. Així doncs, a banda de la repercussió popular, especialment en l’univers infantil, la serp del Carnaval solsoní ha esdevingut el punt de partida per idear i desplegar la iniciativa educativa i de desenvolupament local L’Espedrera ha post dos ous.

Des d’aleshores, s’ha proposat diverses activitats per a promocionar i finançar el programa. A tall d’exemple, l’abril de l’any passat, l’entitat va posar en marxa la campanya comercial OUbica’m, un concurs itinerant entre els comerços de la Unió de Botiguers i Comerciants de Solsona (UBIC) que té per objectiu promoure i apropar el petit comerç de Solsona. A més a més, l’associació va tancar la temporada estival amb la convocatòria esportiva ‘La Font Salada’, una cursa circular de 10 km pels corriols del Castellvell i la Torregassa.

Amb la col·laboració de l’AFCS, l’Ajuntament de Solsona i el Consell Comarcal del Solsonès, el projecte va donar el seu tret de sortida en l’edició del darrer Carnaval, que es va convertir en una entrega íntegrament virtual arran de la situació derivada de la Covid-19. Per una banda, l’Associació de Festes del Carnaval atorga suport logístic i econòmic per mitjà d’una aportació de 3.000 euros; d’altra banda, l’Ajuntament solsoní i el Consell Comarcal del Solsonès col·laboren en matèria de la Xarxa Transversal d’Educació.

Notícies relacionades