Sant Pere de Ribes redescobreix la història del Drac Vell amb l’estrena del documental ‘Ara ve el drac’

Sabíeu que abans del Drac de Tres Caps, Sant Pere de Ribes (el Garraf) havia tingut un altre drac? Sí sí, i ben antic que era, de l’any 1916. El passat dissabte 29 de gener, amb l’estrena del documental Ara ve el drac, es van revelar els secrets “d’un dels personatges més misteriosos de la imatgeria festiva del país”.

Andreu Miret i Esteve Roig són els autors d’aquesta recerca, de més de dos anys de feina, en la qual es dona veu a experts en bestiari festiu i testimonis de l’època. Aquests últims recorden de manera ben vívida com era aquest drac i quins sentiments els despertava. Gràcies a tots ells, i a les fonts escrites, es pot donar llum a les incògnites d’aquesta bèstia festiva, avui desapareguda, i de la qual només es conserven fotografies.

Un audiovisual per anar més enllà

Tal com remarca Miret, el treball vol servir per “reivindicar el llegat de Ribes, posar en valor la peça (el Drac de 1916) i repensar el paper de la figura amb la creació de la Comissió del Drac Vell”.

L’impuls d’aquest equip de treball, a la vegada, també serviria per decidir què fer amb una rèplica del Drac Vell que va construir a partir de fotografies antigues l’any 2009 en Josep Riba. Es tracta d’una figura que, encara que va sortir en algunes Festes Majors de Sant Pau fins a l’any 2012, no se li va donar suficient importància i molta gent no va arribar a entendre què representava.

Ara, amb documental Ara ve el drac, l’espectador pot fer una mirada al passat per conèixer el context polític i festiu de la Catalunya del segle XX i alhora entendre la situació que va viure Ribes i que va propiciar l’arribada del Drac l’any 1916. Qui va impulsar la seva creació i com era són alguns dels enigmes que dona a conèixer aquest audiovisual, com també la trajectòria de la peça i la seva desaparició.

Qui sap si en algun racó de Sant Pere de Ribes encara es guarda el cap d’aquesta bèstia antiga. Mentrestant, podeu fer un viatge en el temps i reviure amb tendresa aquesta història oblidada de la cultura popular ribetana.

(Foto: Presentació del documental ‘Ara ve el drac’ al Centre Parroquial de Sant Pere de Ribes. El drac de Josep Riba al fons / Autor: M. Bayarri)