El Drac d’Olivella, guanyador del Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida que ressorgeix després de la pandèmia

Un any més ha estat tot un èxit. Després de dos anys sense poder-se celebrar de forma presencial, ha tornat el Festival d’Enceses de Bestiari de Catalunya d’Artesa de Lleida, el primer esdeveniment d’aquestes característiques que va sorgir al país i que se celebra en el marc de la Festa Major del municipi.

El passat dissabte 2 de juliol es va dur a terme la tretzena edició d’un festival que premia les millors enceses de les figures de bestiari i en el qual es va alçar com a guanyador el Drac d’Olivella. El segon lloc va ser pel Drac Masellot de Lavern i el tercer per l’Espanta-Rucs de Sant Jaume dels Domenys.

Tot plegat ho va decidir un jurat format per en Jordi Cubillos, ambaixador del Bestiari Festiu 2022; Marc Rodero, secretari de l’Agrupació de Bestiari; Javi Escamilla, vocal delegat territorial del Penedès-Garraf de l’Agrupació de Bestiari; Pol Rivas, guanyador de l’Experiència Griu 2019; i Jordi Lloveres, membre de la junta de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya.

El premi popular, gentilesa de Pirotècnia Estalella i Pirotècnia Catalana, va ser pel Pollo del Prat de Llobregat i el Drac Nomar de l’Hospitalet de Llobregat. Es tracta d’un premi atorgat pel públic que, durant el festival, va poder votar a través d’un codi QR la bèstia que més els agradés.

Al llarg de tres rondes, i vigilats de molt a prop per un jurat format per cinc persones, les colles van haver de rumiar-se molt bé quin tipus de pirotècnia distribuïen pels diferents punts de foc. Totes elles van oferir un espectacle que per primera vegada es retransmetia en directe, per antena i per streaming, per Lleida TV.

Encara que el Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida va començar a dos quarts de dotze de la nit, al llarg del dia també es van anar celebrant una sèrie d’actes en els quals van participar diferents col·lectius. Aquest és el cas dels Diables Infantils de Junda, el grup de diables i percussió Rojos de Junda, els Diables infantils de Lleida, els Diablons d’Artesa de Lleida, el grup de flabiolaires els Til·lers, el grup de percussió Kumbeva i la imatgeria festiva d’Artesa Lleida, és a dir, la parella de gegants Asetra i Adiell i les bèsties Griu i Hydra.

Feia dos anys, des del 2019, que no se celebrava el Festival d’Enceses. Aquest 2022, però, s’ha pogut dur a terme. En ell, una vegada més, s’ha donat protagonisme al poble d’Artesa i a la seva gent tot fent-los partícips d’una jornada de lluïment.

A continuació us deixem amb un vídeo de la XV Trobada de Bestiari de Foc d’Artesa de Lleida, que es va celebrar el mateix dia: