Sant Andreu de Palomar estrenarà a finals d’any el Colomí, una figura original que protagonitzarà els actes de protocol

Durant el mes de novembre d’aquest any, més concretament el dia 12, el Colomí de Sant Andreu de Palomar serà tota una realitat. Es tracta d’una bèstia festiva que, tal com expliquen els seus impulsors, “pretén ser un element de cohesió social al Districte de Sant Andreu i innovador en el camp de la cultura popular”. De fet, la intenció és que el dia de demà presideixi el seguici festiu del barri, representant la part més solemne de la Festa Major tal com si fos una Àliga.

I per què un colom? Està clar que el topònim “Palomar” fa referència a la quantitat de colomars que hi havia històricament a la zona. Però és que a més a més, a l’escut municipal n’apareix dibuixat un.

Si la idea Colomí de Sant Andreu de Palomar finalment es materialitzarà, serà gràcies a l’impuls de la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu (GTGGSA), que va començar a treballar-hi l’any 2013. L’arribada d’altres projectes va fer parar aquest per un temps però el 2021, durant la pandèmia, es va reemprendre. A més, l’atorgament de la Beca Premi Ciutat de Barcelona l’any 2020 a la iniciativa del Colomí, li va permetre a la colla “disposar d’un ampli coixí pressupostari”. 

Des de la GTGGSA remarquen que la proposta vol ser en tot moment transversal, motiu pel qual compta amb el suport del Districte de Sant Andreu així com de diverses entitats associatives del poble.

Seguint aquesta línia, pel que fa a la colla de portants, es vol aconseguir que sigui precisament un grup heterogeni, format per persones provinents de diferents associacions de Sant Andreu, l’encarregat de fer-lo ballar. En la colla, a més, hi haurà d’haver paritat entre portadores i portadors.

Obra de diferents artistes

La nova bèstia serà una figura que combinarà tradició i modernitat. Tindrà ales i cua dobles i combinarà tons blancs amb altres de més lluents i platejats. La peça pesarà al voltant de 60 quilos i estarà construïda amb fibra de vidre per l’artista reusenc Manel Llauradó. El disseny del vestuari, per altra banda, serà obra del figurinista Marc Udina.

Pel que fa a l’acompanyament musical, la bèstia tindrà principalment dues peces. La primera, la Marxa del Colomí, composta pel reusenc Jaume Cuartero, serà la melodia que s’utilitzarà en l’arrencada de les cercaviles. La segona, el Ball Solemne, serà obra de l’andreuenca Sònia Arias i sonarà en els moments més emblemàtics de la festa. Pel que fa als músics, el Colomí anirà acompanyat d’una formació composta per 10 músics amb instruments tradicionals i de metall.

Fins al 20 de juliol hi ha oberta una campanya de micromecenatge per acabar de fer realitat el projecte. Entre les diferents recompenses que s’ofereixen hi ha una samarreta edició limitada del Colomí i el CD Fes-te teu Sant Andreu, les músiques de la Festa Major andreuenca interpretat per la Banda de l’Esclat.