Un noi de Riudoms i un altre de Vilanova i la Geltrú es converteixen en joves constructors de dracs

Com si fossin dues gotes d’aigua, l’Arnau Domingo i en Roger Nogués són dos nois de la mateixa edat, amb els mateixos interessos, seguidors de la festa i el bestiari, del foc i la cultura popular. L’un viu a Vilanova i la Geltrú i l’altre a Riudoms i tant l’un com l’altre fa almenys sis anys que comparteixen una afició: construir dracs de grans dimensions.

Els seus camins es van creuar ara farà un any, a l’estiu de l’any passat, per Instagram. Buscant persones amb els mateixos hobbies van descobrir que a setanta quilòmetres de distància hi havia un altre noi a punt de cursar 4rt d’ESO que també acabava de fer un drac. Sense conèixer-se i amb exactament la mateixa edat, tots dos havien seguit la mateixa trajectòria.

“Genial!”, van pensar, i de seguida van trobar dia i hora per veure’s. Va ser l’onze de setembre del 2021, a Riudoms, per batejar el Drac “Nou” de cartó-pedra que acabava de fer en Roger.

Els “primers” dracs de Riudoms

En Roger (segon per l’esquerra) i la jove colla de portants del “Nou” Drac de Riudoms

Des de l’any 2016, en Roger i la seva colla construeixen dracs en les seves estones lliures. El principal impulsor és en Roger, cap de colla, que no només té un drac, el “Nou”, sinó que ja fa anys que també compta amb el “Vell”, de dimensions més petites.

Van començar a fer aquestes creacions perquè trobaven a faltar al seu municipi figures vinculades amb la cultura del foc. Van dir: “Si ho fem, què podrem fer? Cultura, passar-nos-ho bé, fer foc, que és el que portem dins, i estar amb la nostra gent? Decidit doncs! I així va ser.

De fet, aquests dos dracs es podrien considerar els primers de Riudoms, un municipi que també té com a bèstia festiva el Cavall dels Nebot.

Si el Drac “Vell” va començar a tenir forma l’any 2016, el “Nou” es va començar a fer a partir del desembre del 2020. Ara bé, tots dos, a l’estar fets de cartó-pedra, s’anaven deteriorant, sobretot cada vegada que se’ls col·locava algun element de pirotècnia.

És per aquest motiu que recentment en Roger va decidir fer un pas més i construir una rèplica del Drac “Nou” amb resina de polièster i fibra de vidre utilitzant l’original per fer el motlle. Tot de manera autodidacta i tot un repte tenint en compte que aquests materials són complicats de treballar i només els fan servir els professionals…

Inspirat en el Drac Barrina

L’Arnau (el segon per la dreta), el Drac Escatat i la seva colla d’amics

La història de l’Arnau és diferent, encara que té nexes en comú amb la d’en Roger. Ja des de petit solia construir “dracs de Festa Major” amb la seva mare, que després portava a la matinal infantil de Santa Tecla de Sitges.

Eren dracs que feia per presentar-los als Jocs Florals de la seva escola, el Col·legi Divina Providència, en el qual una de les categories era, precisament, fer figures de dracs.

L’any 2019, mentre cursava 1r d’ESO, va presentar al concurs el seu drac més professional fet fins aleshores, “el Drac Escatat”, construït amb estructura de fusta, cartó, paper-maixé i cola. Estava tan ben fet que des de l’escola es van pensar que pertanyia a una associació.

A la peça, inspirada en el Drac Barrina de la Geltrú, se li va dir “Drac Escatat” per les escates de colors que li recobrien el cos.

L’any 2018 va fer la seva primera sortida per Santa Tecla i, des de llavors, l’Arnau i la seva colla d’amics l’han tret a ballar en totes les cercaviles on ha pogut participar. Fa poc el van convidar a sortir a la Festa Major del Centre Vila de Vilanova i la Geltrú, al costat dels Dracs Bessons de la Geltrú.

Com dues espurnes que segueixen una mateixa trajectòria, en Roger i l’Arnau són dos nois fans del bestiari i la cultura popular. Els agrada tan que han dedicat els seus coneixements i esforços a construïr i mantenir dracs de grans dimensions per treure’ls a ballar en dies de festa. Una tasca sense dubte difícil però que els ha omplert d’orgull des del primer moment.