La cultura popular i la seva relació amb la inclusió, el tema central de les activitats de bestiari de la Mercè 2022

Ni una, ni dues, ni deu. Aquestes Festes de la Mercè trobareu exposades al Born Centre de Cultura i Memòria fins a una seixantena de figures de bestiari, plantades amb un únic objectiu: contagiar les ganes de festa. Un any més, aquest espai ubicat al barri de la Ribera es convertirà en un Cau de bèsties en el qual, a través de cada figura, els visitants podran conèixer la idiosincràsia dels diferents barris barcelonins.

Del 6 al 25 de setembre, en els horaris habituals del Born CCM, es podrà visitar aquesta exposició gratuïta en la qual es faran visites guiades complementàries. En ella, a part de les bèsties barcelonines, del 6 al 10 de setembre també hi haurà tres convidats ben especials: el Gegant l’Ocellaire de l’Eixample, el Gegant Normag de la Fundació Aspasim, administrat per la Colla Gegantera de Sarrià, i el Drac de l’Agrupació del Bestiari, que faran de padrins d’una nova bèstia festiva que es presentarà dissabte 10 de setembre davant del Born CCM, a la plaça Comercial. Es tractarà de la primera bèstia infantil inclusiva de Barcelona.

Una jornada inclusiva sobre bestiari i jocs tradicionals

Dissabte 10 de setembre al matí, des de les 10 fins a les dues del migdia, es faran diferents activitats a la plaça Comercial. Amb la col·laboració de la Federació de Jocs Tradicionals, es realitzarà una jornada festiva plena de jocs per a la quitxalla, així com d’algunes tradicions lúdiques dirigides a un públic més adult. En paral·lel, es desenvoluparà la 2a Fira de Colles de Bestiari, en la qual les diferents entitats podran mostrar algunes de les seves bèsties i oferir informació i marxandatge al públic assistent.

Més tard, cap a les onze del matí, serà el torn de les xerrades a la fresca, també a la plaça Comercial. La primera ponència anirà a càrrec de Fàtima Ahmed, fundadora i coordinadora de l’Associació Intercultural Diàlegs de Dona al Raval i guanyadora d’una Creu de Sant Jordi aquest 2022. En la segona ponència, diferents entitats d’imatgeria festiva inclusiva explicaran els seus inicis i les seves experiències. Per acabar, abans de la una del migdia, es presentarà en societat la primera bèstia infantil inclusiva de Barcelona acompanyada dels seus padrins.

Més activitats enriquidores a l’exposició del Born CCM

Com ja es va fer l’any passat, l’exposició de bèsties del Born CCM anirà acompanyada d’una sèrie de visites guiades destinades a diferents col·lectius. Per començar, s’organitzaran visites concertades amb diferents centres escolars; amb la col·laboració de l’Institut Municipal de Persones Discapacitades es faran visites guiades adaptades a persones amb diversitat funcional i, una nit per setmana, els dies 13 i 20 de setembre a les 20.30 h, se celebrarà una visita nocturna teatralitzada amb l’acompanyament de llums, música i efectes sonors. En aquest últim cas, cal reservar l’entrada a través del següent formulari: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfNu-DmAYz09rau2cLQ8fpCNnQrFvKi4_JBNlZdixT4eFDQNw/viewform

L’altra gran activitat de bestiari prevista per aquestes Festes de la Mercè és la Passejada de bèsties, que es durà a terme el dissabte 24 de setembre. A les nou del vespre, des de la plaça Comercial (davant del Born CCM), començarà un recorregut que passarà pel carrer del Comerç, el carrer Princesa, el carrer de Montcada, el carrer dels Sombrerers, el carrer de Santa Maria, el Passeig del Born i la plaça Comercial. Abans de començar, es farà una encesa de lluïment i, en finalitzar la Passejada, totes les bèsties faran una encesa conjunta.