Barcelona tindrà una bèstia festiva adaptada a tots els infants de la Ciutat Comtal

Sota el lema “La Mercè, més inclusiva?”, aquestes festes de La Mercè una nova bèstia festiva traurà el cap per la Ciutat Comtal. Es tracta d’una figura infantil pensada per arribar a tots els infants de Barcelona i alhora treballar un aspecte molt concret de la imatgeria festiva: la seva relació amb la inclusió.

Enguany, des de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya i l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) s’ha volgut posar èmfasi en l’adaptabilitat de les bèsties infantils, apostant així per a la construcció d’una de nova, la primera de la ciutat, pensada perquè la puguin portar infants amb diversitat funcional.

Tal com assenyala Mercè Ayora, vicepresidenta de l’Agrupació del Bestiari, encara que les festes populars haurien d’arribar a tothom, no sempre és així. No obstant això, ja existeix la tecnologia necessària per aconseguir-ho.

És per aquest motiu que el pròxim dissabte 10 de setembre, abans de la una del migdia, es presentarà al Born Centre de Cultura i Memòria aquesta nova bèstia festiva construïda per l’artista Olga Malavia. Es tracta d’una figura feta amb un material molt lleuger, com és l’espuma de poliuretà, a partir del disseny de l’il·lustrador Xavier Malet.

Antecedents i nous reptes

L’any 2021, per les festes de Santa Eulàlia, es va repartir entre totes les colles de la ciutat un mocador que portava un dibuix estampat. Es tractava d’una il·lustració de Xavier Malet en la qual apareixia una bèstia de tres caps amb diferents elements representats com una peülla de porc, una ala o una cua caragolada. La imatge es va dissenyar amb parts de totes les peces d’imatgeria festiva infantil de la ciutat amb la intenció d’englobar la gran diversitat de bèsties infantils que tenia Barcelona en un únic disseny, que serviria per construir una bèstia en un futur.

El pròxim dissabte 10 de setembre, després de la presentació d’aquesta nova figura infantil, començarà el seu camí per arribar a ser inclusiva en tots els seus aspectes. Per assolir aquest repte, passarà per diferents centres de la ciutat que treballen amb persones amb diversitat funcional i que s’encarregaran d’aportar el seu coneixement i experiència per continuar adaptant la figura a tots els nens i nenes.

La nova bèstia, a més, anirà acompanyada d’una guia didàctica per tal de donar suport tant a les colles de cultura popular del Principat que vulguin treballar la diversitat funcional, a través de la imatgeria zoomòrfica, com als centres educatius d’infantil i primària que així ho desitgin.

L’altra tasca que caldrà fer és posar-li un nom. L’Agrupació del Bestiari vol que siguin els infants de Barcelona els que facin propostes sobre com anomenar la nova figura. Això sí: haurà de ser un nom neutre i vàlid, representatiu de tots els gèneres.

Per acabar, pel que fa al ball i la música, l’Esbart Català de Dansaires s’ha encarregat de crear una coreografia inclusiva, mentre que el músic Joan Gómez ha compost una peça musical especial per a la bèstia.

Una exposició que apadrina la nova bèstia

Davant la pregunta “La Mercè, més inclusiva?, aquest mes de setembre, a la ja tradicional mostra de bestiari que es fa al Born CCM hi haurà un espai dedicat a la inclusió i la diversitat. Allà es trobaran els padrins de la nova figura, el Drac de l’Agrupació del Bestiari, així com altres peces d’imatgeria festiva adaptades o representatives de col·lectius de persones diverses, com ara el gegant Normag de la Fundació Aspasim, cedit a la Colla Gegantera de Sarrià, i el gegantó l’Ocellaire de l’Eixample de Barcelona.