L’Agrupació del Bestiari desenvoluparà un projecte inclusiu de Realitat Virtual gràcies al suport de la Fundació Pinnae

El projecte del Bestiari 3D avança, en aquest cas cap a iniciatives relacionades amb la inclusió social i l’educació, i ho fa de la mà de la Fundació Pinnae. Aquest dimarts 20 de setembre s’ha dut a terme al Fòrum Berger Balaguer de Vilafranca del Penedès l’acte de lliurament de guardons de la 4a Convocatòria d’Impuls pel Territori, una línia d’ajuts destinada a les persones de la Vegueria Penedès en les quals s’ha premiat un projecte presentat per l’Agrupació del Bestiari.

La iniciativa, titulada Una plaça bestial!, pretén apropar la cultura tradicional i popular als centres escolars i a les persones amb diversitat funcional utilitzant la tecnologia immersiva. Així doncs, a través d’unes ulleres de Realitat Virtual es proposa ubicar l’usuari un dia de Festa Major en cada una de les places més emblemàtiques de les capitals de comarca de la Vegueria Penedès amb l’objectiu de donar a conèixer les seves figures d’imatgeria festiva.

Una de les finalitats del projecte és aprofitar els avantatges que ofereixen les noves tecnologies per donar resposta a les dificultats que puguin tenir les persones amb diversitat funcional a l’hora de tenir un coneixement més profund sobre la cultura popular del seu municipi. Tanmateix, la proposta també pretén arribar als estudiants de cicle superior de les escoles de cadascuna de les localitats participants, amb la finalitat de despertar la seva sensibilitat envers la cultural local, així com fomentar la cohesió social.

El projecte Una plaça bestial! es dividirà en dues parts. En la primera es desenvoluparà una aplicació i es crearan una sèrie de continguts audiovisuals per nodrir la proposta immersiva. En la segona fase, s’organitzaran sessions presencials en cadascun dels municipis escollits amb els alumnes dels centres educatius perquè provin l’experiència proposada amb unes ulleres de Realitat Virtual.

Uns premis transversals

Aquest 2022, la convocatòria d’ajuts de la Fundació Pinnae ha incorporat novetats, ja que s’ha obert a altres àmbits a part del social, com és el cas del cultural, l’artístic, el mediambiental i l’esportiu. Tot plegat, amb la voluntat de donar una major cobertura a entitats de tota mena del territori.

En total, la dotació econòmica conjunta d’aquest any era de 300.000 euros, que s’han repartit entre els 24 projectes seleccionats. La convocatòria ha comptat amb l’assessorament i valoració dels projectes per part de la Fundació Pere Tarrés, seguint els criteris i requisits establerts a les bases, els quals s’alineen amb l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i els Objectius pel Desenvolupament Sostenible.

L’acte del passat dimarts celebrat al Fòrum Berger Balaguer va comptar amb la presència de Mateu Tres, president de l’Agrupació del Bestiari, que va signar un acord de col·laboració amb la Fundació Pinnae. El lliurament de diplomes el va fer Martí Sole, president de la Fundació Pinnae, i David Alquézar, Delegat Territorial del Govern de la Generalitat de Catalunya al Penedès.