Crònica de la 25a Trobada de Bestiari Festiu de Ploma de Vilafranca del Penedès [+ fotos]

Va fer un bon dia i la fira estava plena de gent. Diumenge passat, 18 de desembre, va tenir lloc la celebració de la 25a Trobada de Bestiari Festiu de Ploma de Vilafranca del Penedès que cada any es fa en el marc de la Fira del Gall.

A partir de les deu del matí, la majoria de bèsties convidades (excepte l’Arpella, que va arribar més tard) van anar fent plantada davant la gran carpa de la Mostra Gatronòmica, al parc de Sant Julià. Allà, molts dels visitants es van fer fotos amb les bèsties participants. Les que més van cridar l’atenció van ser les infantils, els pollets Pica-foc i Espurna de Palau-solità i Plegamans, l’Aligueta del Vendrell i l’Aligueta Tramuntana del barri de Sant Julià. Molts nens i nenes que passaven per allà enseguida es van animar a provar-se-les i fer-se una foto somrients amb els smartphones dels seus pares.

“Mira el gall què senyor, movent les potes!”. La veritat és que pocs detalls van passar desapercebuts als assistents quan a les dotze del migdia les bèsties es van posar en moviment. El Gall Tomasot i la Gallina Ballarica encapçalaven la cercavila acompanyats per la Banda de l’Escola Municipal de Música Maria Dolors Calvet. Encara no havien sortit del parc de Sant Julià quan la gent, ben atenta al ball que estaven fent, es va fixar en el caminar dels portants de les bèsties, que imitava el moviment dels galls i les gallines.

Durant el recorregut, l’alegre peça musical composta per Paton Felices i titulada “Cercavila” va animar molt l’ambient. Encuriosits amb la paraula que cridaven els músics a la metitat de la peça, els visitants ben aviat van poder descifrar que es tractava d’una onomatopeia, la més adient de la jornada, la que canta el gall cada dia quan es lleva… En una altra ocasió, apreciant la coreografia d’en Tomasot i la Ballarica, des del públic algú va exclamar que ben bé podria tractar-se d’un “ball nupcial”.

La cercavila va enfilar el carrer d’Hermenegild Clascar i va pujar pel carrer de Sant Bernat amunt fins a arribar a la plaça de Jaume I. Allà hi havia una vintena de persones esperant l’arribada de les bèsties, entre elles algunes amb diversitat funcional provinents de la Fundació l’Espiga. Moltes de les figures, en acabar el seu ball de lluïment, van parar a saludar-les una per una.

Girant llavors pel carrer dels Escudellers, passant per la plaça de la Constitució i el carrer de la Parellada i arribant fins a la Rambla de Nostra Senyora, la cercavila va canviar de sentit a la plaça de Llorens i Barba en direcció a la plaça de la Vila, on cada bèstia va fer el seu ball de lluïment final. Allà, el president de l’Agrupació del Bestiari, Mateu Tres, va anar donant pas a cada una de les figures convidades, presentant-les breument. Les vilafranquines van ser les últimes en actuar. Com és habitual, el Gall Tomasot i la Gallina Ballarica, protagonistes de la jornada, van acabar amb la coreografia de la peça musical “Festeig” i ho van fer fent-se un petó.

Fotos