La Mostra de Bestiari Festiu de Ploma de Vilafranca està d’aniversari, es compleixen 25 anys des de la seva primera edició

Sabíeu que a Catalunya hi ha una vintena de bèsties festives en forma de gall i gallina? I si comptem les àligues, el número encara creix molt més. Ben segur que gran part d’elles ha participat algun any o altre a la Mostra de Bestiari Festiu de Ploma que acull cada any la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès.

Enguany, la principal novetat de la mostra és que està de celebració: es compleixen 25 anys d’aquesta trobada que dona protagonisme a totes aquelles figures de bestiari en forma d’au. Els pollets Pica-foc i Espurna de Palau-solità i Plegamans (Vallès Occidental), l’Aligueta del Vendrell, el Gall de la Pobla de Montornès (el Tarragonès) i l’Arpella del barri gòtic de Barcelona seran les bèsties convidades d’un esdeveniment en el qual mai falten les següents bèsties vilafranquines: l’Àliga del barri de Sant Julià i l’Aligueta Tramuntana. Els clars protagonistes de la jornada, però, seran la Gallina Ballarica, una gallina aperdiuda de raça del Penedès, i el Gall Tomasot, que representa un exemplar típic de Gall del Penedès.

Diumenge 18 de desembre, a partir de les deu del matí, les figures participants faran plantada a la plaça de la Gastronomia. Allà el públic les podrà anar a veure, fer-s’hi fotos i conèixer una mica la seva història. A les 11, els nens i nenes que ho desitgin podran fer entrega del seu xumet a la Gallina Ballarica, mentre que a les dotze totes les bèsties sortiran en cercavila pel centre de la ciutat fins a arribar a la plaça de la Vila, on faran un ball de lluïment final.

La Fira del Gall de Vilafranca del Penedès és un tradicional mercat d’aviram que se celebra des de l’edat mitjana el cap de setmana abans de Nadal. Enguany ja arriba a la 358a edició. L’esdeveniment gira al voltant de la raça de gallines penedesenca i, més concretament, del Gall del Penedès. A més, des de fa temps també inclou una mostra gastronòmica. Pel que fa a la Mostra de Bestiari Festiu de Ploma, l’organitza el Servei de Turisme de l’Ajuntament de Vilafranca i hi col·labora l’Agrupació del Bestiari.

Bèsties participants

🔸Gall de la Pobla de Montornès
🔸Pica-foc i Espurna de Palau-solità i Plegamans
🔸Aligueta del Vendrell
🔸Arpella del barri Gòtic de Barcelona
🔸Àliga de Sant Julià de Vilafranca
🔸Aligueta Tramuntana
🔸Gallina Ballarica
🔸Gall Tomasot

Programa d’actes

  • 10 h: Plantada de bestiari a la plaça de la Gastronomia.
  • 11 h: Activitat “Porta’m el Xumet”: La Gallina Ballarica recollirà els xumets dels infants que deixin el costum de xumar i els obsequiarà amb un dolç record.
  • 12: Sortida de la cercavila des de la plaça de la Gastronomia. Recorregut: avinguda de Catalunya, carrers d’Hermenegild Clascar i de Sant Bernat, plaça de Jaume I, carrer d’Escudellers, plaça de la Constitució, carrer de la Parellada, Rambla de Nostra Senyora, plaça de Llorens i Barva, carrers de La Palma i de Sant Joan i plaça de la Vila.
  • 13.30: Ballades de lluïment de les bèsties participants a la plaça de la Vila.

Notícies relacionades