L’ambaixador del bestiari festiu 2022, Jordi Cubillos, presenta el projecte del pròxim consolat: Tortosa

Passat Reis, passades festes, el nou Hotel d’Entitats de Tortosa serà nomenat nova seu del Consolat del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya. Així ho va anunciar el passat divendres 25 de novembre Jordi Cubillos, ambaixador del bestiari festiu 2022, tenint en compte que aquest espai es convertirà pròximament en la seu de moltes colles de cultura popular de la ciutat, entre elles de bestiari.

Al llarg de la presentació, que es va fer en el marc de la 16a edició del Cucafera Folk, com a estudiós de la cultura popular, l’ambaixador sortint va explicar quins eren els motius que l’havien portat a impulsar aquest projecte i a fer-ho concretament a les Terres de l’Ebre. Va destacar que el correfoc de Tortosa, amb quaranta anys de trajectòria, era un dels més antics de Catalunya i tenia “un component i un sentit de manteniment de la tradició molt per damunt de la intenció de fer un correfoc purament estètic o lúdic”.

Cubillos també té motius personals que l’han decantat a proposar Tortosa com a seu del Consulat de Bestiari. En aquest sentit, va detallar que al llarg de la seva carrera professional havia visitat algunes vegades la ciutat. Tot i així, els millors records els tenia de quan hi havia anat com a component del Drac de Gràcia i com a tabaler del Drac de Sitges. Un altre record especial és de quan va ser nomenat ambaixador del bestiari festiu l’any passat en el marc de la vuitena edició del Festivitas Bestiarum.

Durant la xerrada, Cubillos també va aprofitar l’ocasió per fer una introducció sobre l’Agrupació del Bestiari, explicant quins eren els seus orígens i les seves funcions. També va destacar el “necessari i profitós” paper que tenen avui dia les federacions i les coordinadores d’entitats de cultura popular a l’hora de donar servei a les associacions en temes com la gestió, tenint en compte que la seva massa social està composta de voluntàries i voluntaris.

Cubillos, com a ideòleg del projecte dels Consolats del Bestiari Festiu, va avançar que la intenció és fer dos o tres nomenaments de seus a l’any. Han de ser, per això, “centres de referència del món del bestiari festiu i ser un enllaç entre entitats, la ciutadania general i l’Agrupació”.

A part de la ciutat de Tortosa, de cara a aquest 2023 també es preveu nomenar per part del nou ambaixador, Pau Benavent, un consolat a la vila Sitges, d’on és originari Cubillos. Es farà aprofitant que aquest 2022 el Drac, conegut com a Fera Foguera, ha fet 100 anys i que l’Àliga, estrenada l’any 1984, va ser la primera a tirar foc de tot Catalunya.

Una altra de les intencions dels consolats és la d’aconseguir que es parli del col·lectiu del bestiari festiu en temporades on l’activitat cultural és més baixa. El ponent va destacar que “no tot s’acaba a la Patum, ni per Sant Fèlix ni a la Mercè”, sinó que arreu del país hi ha iniciatives referents a la cultura popular “tan interessants, valuoses i profitoses” com les que de vegades estem acostumats a veure repetidament en fòrums i mitjans de comunicació generalistes.

Notícies relacionades