El centre de cultura popular La Violeta de Gràcia es converteix en el primer Consolat del Bestiari de Catalunya

El pròxim divendres 4 de novembre, tots els amants del bestiari festiu teniu una cita al centre de cultura popular La Violeta de Gràcia de Barcelona. Aquell dia, a partir de dos quarts de sis de la tarda, es farà l’acte de nomenament del primer “Consolat del Bestiari”, un projecte impulsat per l’ambaixador 2022 del bestiari festiu, l’estudiós de la festa Jordi Cubillos, amb la finalitat de “donar un reconeixement a tots aquells centres repartits arreu del territori català on s’acull i es té cura de les colles de bestiari”.

Seus socials, centres cívics, cases de la festa o sales d’exposició són alguns dels locals que d’ara endavant seran susceptibles a convertir-se en “Consolats del Bestiari”. Com bé explica Cubillos, es tracta d’una iniciativa pensada perquè diferents espais actuïn com a centres de referència del món del bestiari festiu i serveixin com a “enllaç permanent” entre les entitats, la ciutadania i l’Agrupació.

En una època de l’any en què no hi ha Festes Majors i el nombre de trobades es redueix, la proposta de l’ambaixador del bestiari festiu és la de revitalitzar les diferents sales on s’exposa normalment el bestiari la major part de l’any, quan les figures no surten al carrer ni a les places. Seguint aquesta línia, es té previst, a partir d’ara, nomenar tres consolats a l’any.

Tret de sortida d’un aniversari

El nomenament de la Violeta de Gràcia com a Consolat del Bestiari quedarà reflectit divendres 4 de novembre amb una placa commemorativa que es donarà a conèixer aquell mateix dia amb la presència de dos convidats ben especials: l’Atzeries i el Drac de Gràcia.

Aquestes dues bèsties, membres de l’Agrupació, són dues figures que, com assenyala Cubillos, són molt especials pel fet d’estar estretament vinculades amb el barri de Gràcia. La primera perquè parla d’una llegenda sobre un antic veí del barri i la seva associació amb el dimoni, i la segona perquè va ser el primer drac que va tenir la ciutat de Barcelona amb l’arribada a finals dels anys 70 dels ajuntaments democràtics.

L’esdeveniment de divendres, a més, coincidirà amb el tret de sortida dels actes de celebració del desè aniversari de la Violeta de Gràcia. Aquest equipament barceloní, seu de la Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia (CCCG), fa deu anys i, per celebrar-ho, aquell mateix dia amb motiu de la Castanyada es faran manualitats i panellets (a les 17.30 h), un espectacle de titelles a càrrec de Sebastià Vergés (a les 18 h) i un concert amb Marcel Marimón (a les 21 h).

En el moment de la descoberta de la placa, cap a dos quarts de vuit de la tarda, a part de la presència de l’Atzeries i el Drac de Gràcia, també es preveu l’assistència de diferents representants del Districte de Gràcia, representants de les juntes de la CCCG d’aquests deu anys i representants de l’Agrupació del Bestiari, entre d’altres.

(Foto: Barcelona Cultura Popular)