Comunicat de l’associació Botafocs de Castelló de la Plana referent a les festes de la Magdalena 2023

Aquest dimarts 21 de febrer, la colla Botafocs de Castelló de la Plana, acaba de publicar un comunicat manifestant la “marginació” de la imatgeria festiva de la ciutat en les festes de la Magdalena 2023 (de l’11 al 19 de març). Ni gegants, ni cabuts ni bestiari participaran enguany en cap acte de les festes patronals, sobretot tenint en compte que en edicions anteriors a la pandèmia sí que ho havien fet mitjançant actes com una mostra d’elements de cultura popular (el 2018) i un correfoc organitzat per Botafocs (del 2017 al 2019).

Segons el comunicat de l’entitat castellonenca, “malgrat els reiterats intents de parlar amb els responsables municipals de festes, no ha existit cap contacte amb les entitats implicades, ni han estat rebudes pel regidor de Festes per a considerar les diferents possibilitats existents”.

Precisament, en el IV Congrés Magdalener celebrat l’any 2017, es va constatar que a Castelló no hi havia cap regulació sobre la incorporació dels elements de cultura popular a les Festes de la Magdalena, motiu pel qual es proposava elaborar un protocol, així com crear diferents actes que tinguessin com a protagonistes aquests elements.

El comunicat també destaca que Castelló de la Plana és l’única ciutat “que no facilita i potencia la presència dels seus elements festius en la festa major” i menciona ciutats com València (per falles, la Cavalcada del Foc), Alacant (Fogueres), Tarragona (Santa Tecla) i Barcelona (la Mercè), “on la cultura popular és un dels eixos festers d’aquestes”, remarca.

Tal com assenyala Rafel Pérez i Sorlí, president de l’associació Botafocs, “Castelló de la Plana és la ciutat del País Valencià que gaudeix de més elements de bestiari festiu”. Botafocs, en aquest cas, és una entitat consolidada que ja fa més de vint anys que organitza actes de cultura popular al municipi oberts a tots els públics. Un exemple d’això són les dues trobades de bestiari que organitza cada any, una per Sant Antoni i l’altra per Sant Joan.

Podeu descarregar-vos el comunicat en el següent enllaç: https://www.bestiari.cat/wp-content/uploads/2023/02/La-imatgeria-festiva-marginada-2023-Botafocs.pdf

Fotos de la participació de la colla Botafocs en les Festes de la Magdalena d’altres anys: