El projecte “Piribest” finalitza amb l’estrena d’un reportatge

 

Més de 250 infants han participat del Piribest durant el curs 2022-2023 i s’han creat múltiples bèsties amb les seves llegendes i danses

Piribest és un projecte transfronterer que, a través de la imatgeria festiva, busca arrelar els infants al territori on viuen

El projecte finalitzarà amb l’estrena del reportatge “Piribest: bèsties fantàstiques del Pirineu” que es podrà veure a partir del 27 de juny al Canal Youtube de Bestiari 

 

Piribest: Bèsties Fantàstiques del Pirineu és un projecte promogut pel Consorci de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) que té com a objectiu despertar la sensibilitat dels infants envers el territori on viuen.  A través de la construcció d’una bèstia festiva es pretén acostar l’imaginari popular d’una banda i de l’altra dels Pirineus als infants d’entre 10 i 12 anys. La proposta educativa, per tant, està dirigida principalment a infants que cursen cinquè i sisè de primària.

El projecte, impulsat per l’Agrupació del Bestiari i el Casal de Conflent, proposa que escoles de Catalunya i de la Catalunya del Nord facin una sèrie de tallers per conèixer amb més profunditat el món del bestiari festiu (o dels animals totèmics), és a dir, de totes aquelles figures zoomòrfiques que participen en les festes populars.

Piribest: bèsties fantàstiques és un projecte transfronterer que utilitza la imatgeria festiva per arrelar els infants al seu territori. Aquesta proposta s’ha treballat a 6  escoles de parla catalana en horari lectiu durant el curs 2022-2023 com un projecte transversal. Les escoles participants han estat: Arrels, Institut Escola Barnola, Escola Jean Petit, Escola Jules Ferry, La Bressola i Escola Voramar. 

Les trobades
La segona part del projecte va consistir en dues trobades, una a l’abril i l’altra al juny de 2023 en les quals es van posar en comú els resultats de cada proposta. La primera trobada va tenir lloc a la Catalunya Nord i la segona a Llinars del Vallès. Tot l’alumnat i el professorat van presentar les seves bèsties amb les seves respectives danses i llegendes. 

Com diu la paraula “tradició”, aquesta significa “transmissió” i això ha estat precisament el més important d’aquestes jornades. Totes les activitats s’han enfocat a la transmissió de la cultura popular, centrades en el bestiari festiu de cada país, als infants de l’altra banda de la frontera.

El reportatge
Per tancar el projecte, s’ha elaborat un reportatge que recull l’experiència de tot el procés viscut a les diferents escoles, passant per l’acte de cloenda compartit i acabant amb l’activitat de tancament centrada en la transmissió de tradicions. La tasca anirà a càrrec dels docents dels centres escolars, que hauran d’anar documentant tot el procés amb fotografies i vídeos. L’edició del documental ha estat a cura de la productora Virus Cultural. 

Visualitza aquí el documental: https://ja.cat/reportatgepiribest
Tota la informació del projecte a www.piribest.eu/piribest