Bestiari participa al Congrés Internacional d’Art Efímer a Barcelona

Barcelona acull el Congrés Internacional d’Art Efímer

El 28 i 29 d’agost a les instal·lacions del CaixaForum | El dia 30 se celebrarà la II Trobada Internacional de Catifaires

El Congrés Internacional d’Art Efímer debatrà sobre els reptes del col·lectiu catifaire i les polítiques de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial i foment de l’associacionisme. El programa -organitzat per la Federació Catalana de Catifaires (FCC) i la Coordinadora Internacional d’Entitats Catifaires d’Art Efímer (CIDAE) — contempla la celebració de taules rodones, ponències, tallers i actuacions de cultura popular.

La primera taula rodona pivotarà sobre La repercussió del reconeixement de la UNESCO per al futur de les catifes i altres elements d’art efímer: beneficis i riscos. Hi intervindran els següents representants institucionals: Paloma Sánchez (Espanya), Isabelle Leroy (regió Brussel·les-Capital), Edaly Quiroz (Mèxic) i Melanie Ciantar (Malta).

Per ampliar la perspectiva d’anàlisi, el Congrés donarà veu a activistes d’altres expressions culturals. La taula Models de finançament per a les activitats culturals internacionals comptarà amb la participació de Denis Kowal (Sarasota Chalk Festival, de Florida), Annette Katz (Tapis de Fleurs de Brussel·les) i Jordi Mullor (Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya).

Aquesta visió dual, centrada però no limitada als catifaires, també es veu reflectida en les ponències. Renata Avalos i Carme Polo, secretària de la CIDAE i coordinadora de la candidatura de l’art efímer a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, dissertaran sobre El poder de la Comunicació: la necessitat de comunicar, les xarxes socials i les responsabilitats que se’n deriven; Vicenta Pallarès, presidenta de la coordinadora internacional i la FCC, reflexionarà sobre Els valors de l’associacionisme, l’organització i el finançament intern, garanties de relleu generacional; finalment, Michael Atwood, exdirector de l’Smithsonian, compartirà els seus pensaments sobre La sostenibilitat de l’art efímer com a exponent de la cultura popular al món.

Per amenitzar el programa, l’organització ha preparat tallers (catifes verticals, rangoli), així com una actuació castellera i un breu concert de la coral Ensemble de la Coral Càrmina.

Tancarà el congrés desfent les catifes preparades per aquest congrés, la ballada del Drac Capallà i la Quimera del Carmel.

El Congrés Internacional d’Art Efímer se celebrarà en el marc del Flower Carpets Art, projecte liderat per la Federació Catalana de Catifaires, l’Associació CulturArte de Noto (Itàlia) i l’Ajuntament de Gharb (Malta), que va ser mereixedor de finançament del programa Europa Creativa.

Podeu consultar el   Programa Congres Internacional d’Art Efímer CAT