En marxa el projecte de realitat virtual i tecnologia 3D “Una Plaça Bestial!”

  • En marxa el projecte de realitat virtual i tecnologia 3D Una Plaça Bestial! impulsat per l’Agrupació del Bestiari i la Fundació PINNAE
  • La proposta és una aposta social, educativa i inclusiva que treballa la Cultura Popular des de la vessant virtual de manera interactiva i immersiva
  • Una Plaça Bestial! es desenvolupa en escoles, col·lectius de persones amb diversitat funcional o grups de lleure, gràcies al suport de la Fundació Pinnae

Una Plaça Bestial!, és una iniciativa que apropa la Cultura tradicional i popular als centres escolars i a les persones amb diversitat funcional utilitzant la tecnologia immersiva. Els usuaris experimenten les sensacions de participar en una Festa Major, proporcionant-los coneixements sobre la Cultura Popular del seu municipi, despertant la seva sensibilitat envers ella i afavorint la cerca de lligams amb el territori. 

És una proposta inclusiva de Realitat Virtual que impulsa l’Agrupació del Bestiari amb el suport de la Fundació Pinnae, que mitjançant l’ús d’ulleres de Realitat Virtual pretén divulgar informació contextual sobre els diferents elements d’imatgeria festiva, donant-los a conèixer i ubicant-los en aquells espais on solen actuar. 

Cal tenir en compte que la cultura popular catalana és una manifestació festiva del tot vivencial, apartada totalment de la tecnologia, motiu pel qual aquest projecte resulta tan trencador. Una de les finalitats del projecte és aprofitar els avantatges que ofereixen les noves tecnologies per donar resposta a les dificultats que puguin tenir les persones amb diversitat funcional a l’hora de tenir un coneixement més profund sobre la cultura popular del seu municipi. 

El projecte posa el focus en els estudiants de cicle superior de les escoles de cadascuna de les localitats participants, cercant despertar la seva sensibilitat envers la cultural local, així com fomentar la cohesió social. Ja s’ha provat en tres escoles, l’Escola Sant Ramon de Penyafort de Vilafranca, l’Escola Ramon Castelltort d’Igualada i l’Escola Pública Àngel Guimerà del Vendrell i en un centre de treball social amb persones amb discapacitat intel·lectual, el Centre Mas Albornà de Vilafranca del Penedès. 

Una Plaça Bestia! es duu a terme amb Ivan Caro i Adrià Moreres. Per una banda, l’activitat comença amb una explicació sobre què tracta el projecte per part de l’Adrià i també és amb ell amb qui els usuaris utilitzen les ulleres i fan aquesta immersió en la Realitat Virtual.  Per altra banda, d’una manera lúdica l’Ivan fa una petita immersió sobre Cultura Popular i sobre el bestiari de les terres de parla catalana: les bèsties drac, les bèsties animals, les bèsties fantàstiques i les bèsties infantils. A més, fa una immersió en el Bestiari de la població que es visita i amb els usuaris. Així s’introdueix què veuran a través de les ulleres. L’Ivan també incideix en la música que s’utilitza per fer ballar les bèsties. Mostra instruments com el flabiol i el tamborino o la gralla, i viatgen pels diferents tipus de música que són diferents per fer ballar una àliga o un lleó. Així doncs, és una experiència didàctica no només tecnològica sinó que va més enllà treballant la música i la Cultura Popular del territori.

Segons Ivan Caro: l’experiència és molt positiva i tots els usuaris, tan adults com infants, reaccionen molt bé tant a l’ús de les ulleres virtuals com a novetat, però també gaudeixen molt de l’explicació, les músiques i els instruments relacionats amb el bestiari i la cultura popular. 

És un projecte de futur, ja que cal incidir més perquè la Cultura Popular sigui més present a les escoles. Amb Una Plaça Bestial” ens n’adonem que pocs alumnes coneixen i han gaudit de la Cultura Popular, d’un seguici, d’un cercavila… cal treballar-hi i aquest projecte és un bon punt de partida.