Una exposició bestial al Museu d’Art Medieval de Vic

Bestiari Brama us proposa visitar una exposició bestial al MEV, Museu d’art medieval de Vic

Bèsties. Els animals en l’art medieval del MEV Museu d’art medieval explica el perquè i el simbolisme de la representació de tantes bèsties en l’art medieval

La mostra es podrà visitar fins al 17 de desembre de 2023 i com a Agrupació del Bestiari Festiu podeu assistir a visites guiades i activitats relacionades amb l’exposició

Panell “Les bèsties són vives” del MEV

Des de Bestiari hem entrevistat a Marc Sureda, un dels dos comissaris de l’exposició Bèsties. Els animals en l’art medieval del MEV que vol respondre a les preguntes Què hi fan tantes bèsties en l’art medieval i què signifiquen? La mostra consta d’unes 75 obres, 69 de les quals són de de km 0, ja que exposa obra pròpia del MEV, tret de cinc manuscrits provinents de l’Arxiu Episcopal de Vic. 

L’art medieval és ple d’animals. Sols o bé acompanyats d’altres bèsties o d’humans; en escenes isolades o formant part de narracions més extenses; perfectament dibuixats, deformats o encaixats en un espai preestablert per a decorar-lo…, què hi fan tantes bèsties en capitells, retaules i objectes de tota mena? Què signifiquen? I com podem desxifrar-ho?

L’art de l’edat mitjana va utilitzar els animals per a expressar visions del món i de l’existència humana fortament marcades pel cristianisme, però alhora arrelades en tradicions anteriors i exteriors a la cristiandat. Les nombroses bèsties que figuren en les obres artístiques medievals, per tant, no es poden interpretar d’una manera rígida, sinó que cal fer-ho tenint presents una varietat de motius i contextos.

En aquest vídeo, Marc Sureda us explica en un minut què podreu veure en aquesta exposició: els usos dels animals en totes les cultures del món;  el simbolisme dels animals bons i dolents en l’imaginari del cristianisme; ens explica el significat del tetramorf; podreu veure un llibre del Bestiari original i un d’interactiu, els animals en la representació social i les bèsties a l’actualitat.

LLibre del Bestiari original i interactiu del MEV

A més, des del MEV han preparat activitats complementàries a l’exposició que aportaran mirades diverses a la temàtica de la mostra i amb les que es busca arribar a públics molt amplis i amb interessos en temes digitals i de noves tecnologies; artístics i també literaris. Un cicle de conferències, un club de lectura, un taller de fotogrametria i propostes culturals i creatives vinculades a la festa major, a la Prèvia del Medieval i al Mercat Medieval ompliran la ciutat d’activitats relacionades amb les bèsties.

Com a colles federades de l’Agrupació del Bestiari Festiu podeu anar en grup a fer una visita guiada de l’exposició. Només cal que us poseu en contacte amb el MEV a comunicacio@museuartmedieval.cat 

La mostra compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Vic, la Diputació de Barcelona i el Cercle del MEV.

En aquest fulletó podreu trobar tota la informació de l’exposició. 

MEV Museu d’Art Medieval de VIC
https://museuartmedieval.cat/
Instagram @mevmuseu