El nou Lleonet del Vendrell creat a partir d’una impressió 3D

La nova figura del Lleonet del Vendrell presentada dissabte 30 de setembre de 2023

El dissabte 30 de setembre de 2023 es va presentar a les 17.30 h a la plaça Vella del Vendrell, el nou Lleonet realitzat a partir d’una digitalització 3D feta per l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya. A la plaça Vella es va congregar una multitud de públic per veure com es beneïa a la nova figura. El públic va poder gaudir dels balls del Lleó i el Lleonet, però també de les figures convidades de l’Aligueta i els Nans del Vendrell amb música dels Grallers de l’Àliga. 

En l’acte institucional es va comptar amb els parlaments a càrrec de l’Excel·lentíssim Senyor Kenneth Martínez Molina, Alcalde del Vendrell; la Senyora Mariona Figueras Morales, Regidora de Participació Ciutadana, Cultura popular, Joventut i Entitats esportives; Mateu Tres, President de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, i Mireia Mercadé com a representant de la colla del Lleonet del Vendrell.

El Lleonet del Vendrell és una figura adaptada a les circumstàncies del ball de la colla, ja que a partir d’ara molts dels balladors joves la podran portar, cosa que fins ara, pel pes de l’antiga figura, les grans dimensions i els problemes estructurals interns no era possible. Gràcies a les tècniques de digitalització i escaneig 3D es presenta el nou Lleonet, una iniciativa que ha tingut el suport de l’Agrupació del Bestiari, de la Parròquia del Vendrell, de l’Orgue del Vendrell i de l’Ajuntament del Vendrell.

Creació del motlle del Lleonet del Vendrell

 

La Colla del Lleó i el Lleonet del Vendrell va demanar a l’Agrupació del Bestiari dur a terme aquest projecte. Es va començar fent una modificació de la figura original del Lleonet sobre el model 3D adaptant les mides a les característiques que demanva l’entitat. Seguidament, es va procedir a fer un retoc digital de la figura, reduïnt l’alçada i comprovant que la resta d’extremitats, sobretot la cara, no quedessin deformades.

Un cop es va tenir aprovat el model digital (consulta el model digital aquí), es va procedir a imprimir tota la figura per peces. Quan es fan impressions 3D és cert que les peces de plàstic no tenen la qualitat suficient perquè la figura pugui tenir vida pròpia com a imatgeria festiva. Principalment pels acabats de les juntes de les peces i perquè és difícil aplicar pintura als plàstics i polímers que hi ha ara mateix al mercat. Per això, un cop impresa i muntada la peça amb plàstic, l’artesà Miquel Adell (@adelltallerresines) en va fer un motlle positiu de guix, un negatiu en silicona i un cop acabat el motlle sobre la peça de plàstic, va fer la peça en positiu amb fibra de vidre.

Impressió de l’urpa del Lleonet

La impressió 3D ha permès fer retocs en digital, poder visualitzar com serà l’element sense entrar a taller i poder crear la peça mare sobre la qual es crea el motlle per la peça final.

A nivell tècnic, s’ha treballat amb plàstics Petge i PLA, que són els materials amb els quals es creen majoritariament les impressions 3D. Per crear aquesta peça, Bestiari ha treballat amb una impressora 3D d’alt rendiment i dimensions que ens ha cedit Intech 3D.

En total, el projecte de creació de tota la figura ha comportat 4 mesos de feina. El procediment amb la impressora ha estat lent i feixuc. Les impressores són delicades i requereixen moltes hores d’impressió. La peça de plàstic ha comportat 4 setmanes i 20 hores diàries d’impressió. I després, se li sumen tots els tots els processos de l’artesà: la creació de motlles, treball de fibra, retocs i procés de pintat.

Procés de pintura del Lleonet del Vendrell

Mateu Tres, president de l’Agrupació del Bestiari, considera que és molt important que el món del Bestiari Festiu sigui partícep del futur que ens depara, per no dependre de tercers i tenir un cert control per poder adaptar les tecnologies actuals amb les necessitats reals que té el sector, tant actuals com futures.

Per Bestiari és important, perquè estem plantejant les necessitats del futur amb les tecnologies que estan emergent. Les tècniques i els materials evolucionen. I forma part del procés explorar les noves tecnologies, sempre tenint en compte als artesans. El que volem és oferir les noves tecnologies com una eina més que faciliti el procés creatiu.

És important que com a Bestiari estiguem a l’avantguarda d’aquest procés, perquè ens permet treballar amb la sensibilitat que necessita el món de la imatgeria festiva sense els vicis de la iniciativa del sector privat. Rebla Mateu Tres.

 

Procés de creació del motlle del Lleonet del Vendrell a partir d’una renderització 3D
Detall del procés de creació del Lleonet.
Detall del motlle en fibra de vidre del Lleonet
La nova figura del Lleonet del Vendrell