El Festivitas Bestiarum es consolida amb la seva 10a edició i reivindica el Dia Europeu del Bestiari Festiu

Les propostes premiades evidencien una tendència de canvi cap a nous reptes en el sector de l’associacionisme

La gala, s’ha celebrat avui diumenge 3 de desembre a Sant Vicenç dels Horts i ha entregat els Premis BEST 2023

El X Festivitas Bestiarium s’ha celebrat avui, diumenge 3 de desembre de 2023 a la localitat de Sant Vicenç dels Horts. Una cercavila pels carrers de Sant Vicenç amb el Drac de l’Agrupació com a amfitrió, ha estat l’encarregada d’obrir la diada. Les bèsties que l’han acompanyat han estat el Mamut Venux, la Víbria de Reus, el Bitxo del Torrent Mitger, el Brumot de la Companyia General del foc de Gavà i el Murri dels Geganters i Grallers de Santa Coloma de Cervelló. L’encesa de lluïment final ha donat pas a l’inici de la gala dels Premis BEST. 

Amb una Sala d’actes del Centre Cívic i Cultural Virgínia Amposta plena a vessar, els Premis BEST, conduïts per la presentadora Jordina Biosca, han estat el moment per reivindicar el Dia Europeu del Bestiari, així com també fer una revisió i donar visibilitat a la tasca duta a terme durant tot l’any per part de les entitats i de totes les persones que en formen part. Durant tot l’acte, s’ha ofert la interpretació en llengua de signes de la mà d’Eva Colldeforn. 

El jurat,  que amb el seu rigor i la qualitat de les seves deliberacions han contribuït a posar en valor un cop més la importància d’aquests premis, en la seva desena edició, ha estat estat format per el Sr. Teo Pérez, Cap de Cultura, Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts; la Sra. Susana Masó, Colla de Diables Àngels Diabòlics; el Sr. Alex Mejías, Pirotècnia Antiga Casa Manel Estalella; el Sr. Javier Gómez, Arç Cooperativa, Corredoria d’Assegurances; el Sr. Jordi Mullor, Vicepresident de Protocol, l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya i el Sr. Mateu Tres, Presidència de  l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

La gala ha començat amb l’entrega del Premi BEST a la Societat. El primer premi a un personatge públic femení a Liliana Tomàs, per la seva trajectòria en la preservació i difusió de la figura i l’obra del mestre Joan Tomàs i Parés, culminant en el comissariat de l’Any Joan Tomàs. Ha entregat el premi Sr. Jordi Gil, Regidor de Cultura de l’Ajuntament de St. Vicenç dels Horts.

Seguidament, el Sr. Manel Estalella, de Pirotècnia Estalella, ha entregat el PREMI BEST a un personatge públic masculí, el Sr. Josep Maria Serracant, pel seu bagatge en la recuperació i recopilació d’arxius vinculats al món de la sardana i la promoció d’enregistraments per a cobla.

El Sr. Javier Gómez, d’Arç Cooperativa, Corredoria d’Assegurances, ha entregat el Premi BEST a l’associacionisme Cultural a la Companyia de Jocs l’Anònima, per la trajectòria en la recuperació, preservació i divulgació en l’esport tradicional. Per últim, el Sr. Miquel Comino, Alcalde de Sant Vicenç dels Horts ha atorgat el Premi Best a la iniciativa de comunicació a Fran Lorenzo, per la voluntat d’incorporar les noves tendències comunicatives, per la seva tasca en la difusió de manifestacions festives culturals amb ús de pirotècnia a través del seu canal de Youtube.

La missió del Jurat dels Premis BEST a la millor iniciativa d’una entitat federada ha consistit en escollir  les tres activitats que s’han considerat més representatives d’enguany, tenint en compte la qualitat, rigor, innovació i originalitat de cada una d’elles. 

El tercer premi, lliurat per la Sra. Susana Masó, presidenta de la Colla de Diables Àngels Diabòlics, ha estat per l’Associació Botafocs, de Castelló de la Plana pel seu projecte Per Sant Jordi els dracs a la Plaça, per la seva tenacitat i insistència per a introduir, consolidar i preservar la cultura popular en un territori on el context polític té la voluntat de minvar algunes cultures de les places i carrers. 

El segon premi, lliurat pel Sr. Mateu Tres, president de l’Agrupació del Bestiari a les comarques centrals, ha estat per l’Associació Mulassa de Tarragona pel seu projecte Som Més Mulassa. I, el primer premi, lliurat pel Sr. Miquel Comino Alcalde de Sant Vicenç dels Horts, ha estat per l’Associació Amics de la Colla Coca de Constantí pel seu projecte Bombolla sense so, per la seva capacitat de crear adaptacions de les activitats per a fer-les més inclusives i – a la vegada – donar resposta als nous reptes i amenaces del sector.

Les paraules del President de l’Agrupació del Bestiari, Mateu Tres, han tancat la gala amb èxit: “La gala d’enguany es consolida en la seva 10a edició. Les propostes presentades per les entitats evidencien que el món del bestiari festiu s’està aliniant mica en mica cap als reptes que l’associacionisme ha d’afrontar en aquesta meitat de segle: la inclusió, la diversitat, el feminisme, la innovació i la captació de nous públics. Reptes que com a federació també procurem incorporar i promoure. Ens queda molta feina per endavant, però tenim indicadors per a ser optimistes. Si prenem la dita de “renovar o morir”, la balança es decanta més per la primera opció.”

La Federació Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya és l’encarregada d’organitzar els Premis BEST. Enguany ho ha fet amb la col·laboració amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts i les empreses patrocinadores: Pirotècnia Estalella, Arç Cooperativa i MGS Assegurances.

Podeu recuperar el Xè Festivitas Bestiarum al Canal de Youtube de Bestiari
Per més informació sobre el Festivitas Bestiarum, podeu consultar el web https://festivitas.bestiari.cat/