El Bestiari Festiu celebra Sant Antoni del 17 al 28 de gener de 2024

La festa de Sant Antoni és la més celebrada a tots els territoris de parla catalana realitzant-se a partir del 17 de gener. És la festa per excel·lència de l’hivern formant part del patrimoni cultural i etnològic. A més, n’és el protagonista de la setmana dels barbuts. La iconografia de Sant Antoni ens presenta normalment aquest sant acompanyat d’un porquet, ja que l’hagiografia popular li atribueix la curació d’un garrinet i és per això que se’l considera protector dels animals.

La celebració obre el calendari fester de moltes poblacions d’arreu dels territoris de parla catalana i omple els carrers de diverses expressions de cultura popular, des dels Tres Tombs, correfocs, Festes Majors, la celebració dels Foguerons… Sant Antoni ens transporta a èpoques passades amb carros de cavalls, dimonis, fogueres, àpats populars, música tradicional…

El Bestiari Festiu és el primer en participar a totes les activitats que es programen per tot Catalunya i avui us fem cinc cèntims d’algunes d’aquestes propostes:

A Barcelona, el cicle Festiu de Sant Antoni comença el 17 de gener i acaba el 28 de gener. E poden trobar propostes per a tots els públics des de les més tradicionals i antigues com els Tres Tombs de Barcelona i de Sant Andreu, fins a propostes més innovadores com la Porkada del Clot, els Foguerons al Poblenou i a Montbau, i d’altres que ja estan més que consolidades com els Foguerons de Gràcia o els Tres Tombs Infernals de Sant Andreu.

Enguany, per Sant Antoni també se el centenari de la Societat per la Festa de Sant Antoni Abat de Sant Andreu de Palomar i la primera dècada de vida de la Porkada del Clot. Però això no és tot, ja que ens comencem a preparar per al bicentenari dels Tres Tombs de Barcelona, que commemorarem l’any vinent. Aquí podeu consultar totes les activitats de Barcelona.

A Vilanova i la Geltrú també celebren Sant Antoni amb un correfoc amb un munt de colles convidades: Ball de Diables de Vilanova, Ball de Diables de la Collada, Diablesses de la Geltrú, Ball d’Enveja, Tronats de Mar, Drac de Vilanova, El Porquet de St. Antoni, La Carpa Juanita, La Sirena Muarena, Dracs de la Geltrú (gran i petit). Tota la informació aquí.

I a Castelló, la colla Botafocs organitza els actes de Sant Antoni del Porquet i la XVI Trobada de Bestiari Domèstic a Grau de Castelló el dissabte 20 de gener de 2024. Us hi esperen a les 18 h a la plaça Jove de Gran de Castelló on hi tindrà lloc la plantada. Més informació

A més, en aquest enllaç de Patrimoni Festiu de Catalunya, us deixem l’explicació de com celebren la festa de Sant Antoni a Alcanar, Barcelona, Ascó, Vila-seca, Balsanerny, Falset, Taradell, Valls, Santa Eugènia de Berga, Igualada, Anglesola…

I vosaltres, com celebreu Sant Atoni? La vostra bèstia surt a celebra-lo?