La imatgeria continua marginada a les festes de La Magdalena 2024 a Castelló de la Plana

En les festes fundacionals de Castelló de la Plana, La Magdalena, del dia 2 al 10 de març del 2024, no s’ha programat cap acte on els elements propis de la ciutat (dracs, víbries, gegants, cabuts, cavallets) perquè tinguin presència en les festes més importants de l’any.

Des de l’any 2019 no s’ha programat, pels diferents responsables del Patronat Municipal de Festes, o bé les comissions organitzadores corresponents cap acte que faciliten eixa participació, malgrat les conclusions del darrer IV Congrés Magdalenes, apartat Aspectes generals del programa de festes”, secció “El pes de les senyes d’identitat de les festes” diu en els punts 10 i 11:

  • 10. Es constata que, a diferència de les festes principals d’altres ciutats del nostre entorn, no s’ha regulat la incorporació dels elements de la cultura popular de la ciutat, com ara els cabuts, dracs, víbria, l’haca, els cavallets… a les Festes de la Magdalena.
  • 11. Es proposa la creació d’un protocol que estipuli la presència dels elements de la cultura popular de la ciutat a les festes i, més concretament, la creació d’una desfilada d’animació específica, així com nous actes amb aquesta temàtica per diferents racons de la ciutat.»
Víbria de Castelló de la Plana

En altres edicions s’havia programat un Cercavila de Cultura Popular el dilluns de festes i també el Correfoc del Bestiari que es va desenvolupar en tres edicions, en la tarda del darrer diumenge de festes, en tres edicions, la darrera el 2019, davant de l’IES Ribalta.

El Cercavila de Cultura Popular comptava amb la participació dels cavallets, els gegants de la ciutat i els cabuts, figures de propietat municipal, portats pels integrants de l’associació «Dansants», així com els Dracs Bessons, la Víbria, l’Haca Traca Almalafa, el Bestiari Infantil i els Cabuts de l’Antifaç, de l’associació Botafocs, amb acompanyament de diferents entitats de percussió i dolçainers. Nombrós públic va acompanyar el seu desenvolupament, amb plena satisfacció de les entitats implicades.

El Correfoc del Bestiari comptava amb la participació dels Dracs, la Víbria, i el Bestiari Infantil, de Botafocs, amb el suport de diferents dimonis i colles de dolçainers de la ciutat. Es va realitzar tres anys, per a completar la programació d’eixe dia, amb gran èxit de participació i públic assistent. Aquest any no s’ha produït cap contacte amb els responsables municipals de les festes fundacionals amb les entitats citades, ni tampoc amb l’actual regidora de Festes, per a considerar eixes possibilitats.

Castelló de la Plana és l’única ciutat coneguda que no facilita i potencia la presència dels seus elements festius en la festa major de la ciutat.

Fet excepcional considerant els models existents a les ciutats de València (per falles, la Cavalcada del Foc), Alacant (Fogueres), Vila-real, Vinaròs, Borriana, etc. Botafocs és una entitat de Castelló de la plana, amb trenta-quatre anys d’activitats culturals, que organitza els actes de sant Antoni al Grau de Castelló, participa en Carnaval en l’Enterrament de la Sardina, etc. i que ha rebut diferents reconeixements per les seves activitats. Se sorprenen que en els darrers anys, i aquest també, s’hagi impedit la seva participació ni considerat les seves propostes. De què serveix un IV Congrés Magdalener, organitzat pel mateix municipi, que no considera les seves conclusions?

 

 

Per a reflexionar a curt termini i revisar qui hi ha darrere d’eixos fets.

El silenci no és una resposta.

Rafel Pérez i Sorlí. President de Botafocs