La Meva Regla, les Meves Regles

La Meva Regla, les Meves Regles

Aquesta setmana la Generalitat de Catalunya inicia una campanya per a totes les dones i persones menstruants perquè han de poder decidir lliurement i amb la informació adequada com volen gestionar el seu cicle menstrual. Per això, la Generalitat de Catalunya promou i garanteix l’accés als productes reutilitzables i sostenibles mitjançant la seva distribució gratuïta.

El dret a l’equitat menstrual comprèn l’accés a l’educació sobre el propi cos i la salut amb perspectiva de gènere, com també l’accés als productes menstruals adequats per a cada persona.

Com pots aconseguir els productes menstruals sostenibles de la iniciativa “La meva regla, les meves regles”?

 1. Registrar-se a La Meva Salut, si no s’hi està

  2. Entrar a l’app. A la pàgina d’inici, cercar el botó de la campanya i obtenir el codi QR

 3. Dirigir-se a una farmàcia

 4. Obtenir gratuïtament una copa menstrual, calces menstruals o dues compreses reutilizables

Quins productes pots triar?

Pots escollir entre tres tipus de productes menstruals reutilitzables:

 La copa menstrual és un recipient de silicona reutilitzable que s’insereix a la vagina per recollir la sang menstrual. És segura per al pH i la flora, evita irritacions i no afecta la quantitat de sang expulsada. Com que fa el buit, evita possibles fuites.

 Les compreses de tela són peces de tela que se subjecten a la roba interior amb un botó. Tenen diverses capes de cotó absorbent i, sovint, una capa impermeable i transpirable per evitar que hi hagi fugues i tacar la roba interior.

 Les calces menstruals són roba interior amb diferents capes de tela absorbents i d’altres que són impermeables per recollir el fluix menstrual. Això evita fuites i olors sense alterar la flora vaginal. El tallatge és igual que el de qualsevol altra peça de roba interior.

De cada producte hi ha diversos models per afavorir l’adaptació al cos i satisfer les diverses necessitats. A vegades, és necessari provar més d’un producte o combinar diferents mètodes per gestionar millor el sagnat menstrual.

A més, també hi ha altres mètodes reutilitzables i sostenibles no tan coneguts, com el disc i l’esponja menstrual o la tècnica del sagnat lliure (que consisteix a controlar el sagnat amb la musculatura del sòl pelvià i expulsar la sang al lavabo).

Per què aquest projecte?

Encara avui en dia hi ha una manca d’informació veraç sobre la menstruació i la menopausa, i es viuen situacions de discriminació i prejudicis al respecte, així com pobresa menstrual (dificultat d’accés als productes menstruals adequats). Tots aquests fets són vulneracions dels drets sexuals i reproductius que estan lligats a les desigualtats estructurals endèmiques que afecten les dones i les persones menstruants.

Per prendre decisions fonamentades, cal tenir tota la informació necessària prèviament. El cas de la salut menstrual, no n’és una excepció. És per això que és vital tenir accés a l’educació menstrual; només així serà més fàcil garantir els drets sexuals i reproductius de les dones i persones menstruants. És un dret que ens pertany i que cal reclamar.

En el marc de l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius de la Generalitat de Catalunya (ENDSiR), es duen a terme una sèrie d’actuacions que volen garantir i protegir el compliment dels drets sexuals i reproductius. En aquest sentit, s’ha desplegat el Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025 amb diverses accions per garantir una vivència lliure, digna i saludable de la menstruació i el climateri.

La iniciativa “La meva regla, les meves regles”, coordinada pel Departament d’Igualtat i Feminismes, pretén garantir l’exercici dels drets sexuals i reproductius de la població catalana.

 A Catalunya, la dificultat per a l’accés a productes menstruals per raons econòmiques és una realitat.

Els productes menstruals reutilitzables contribueixen a la prevenció de residus i a frenar el canvi climàtic. Cada any a Catalunya es generen 9.000 tones de residus.

Socialment, la menstruació i la menopausa s’han tractat des del silenci i la vergonya. Aquesta actitud impedeix entendre el nostre cos i atendre les seves necessitats.