Bestiari arrenca aquest 25N amb l’impuls del seu 1r Pla Transversal de Gènere. Aquesta iniciativa serà la primera que es durà a terme en el sector de la cultura popular catalana.
Aquesta eina serà la primera experiència d’aquest tipus en l’àmbit de la cultura popular catalana. Així doncs, aquest procés vol esdevenir un model de referència per a altres àmbits de la cultura popular de territoris de parla catalana.
Des de Bestiari es creu fermament en la necessitat de construir una societat més igualitària per a totes les persones.
Mercè Ayora, vicepresidenta de Bestiari i responsable del projecte afirma que “per aquesta raó es formalitza el compromís de treballar contra l’assetjament i la discriminació per raó de sexe, d’orientació sexual i identitat i/o expressió de gènere, impulsant i fomentant les mesures necessàries per aconseguir la igualtat entre totes les persones de la nostra organització. Per això, el Pla Transversal de Gènere permetrà treballar per la igualtat de gènere a les colles de Bestiari, així com incorporar la perspectiva de gènere de forma transversal en les accions de l’entitat.”
Per assolir aquest objectiu Bestiari compta amb el suport de la consultoria LaGroc, especialitzada en igualtat de gènere i diversitat. Des de l’any 2018 aquesta consultoria ha executat el I Pla Transversal de Gènere de l’Arxiu General de la Diputació de Barcelona, així com diversos Plans d’Igualtat i Protocols de prevenció d’assetjament sexual i per raó de sexe.
Perquè aquest projecte sigui un èxit, Bestiari necessita la col·laboració i suport de totes les entitats federades. Per això demana i agraeix, per avançat, la implicació i predisposició de les colles que formen Bestiari perquè aquest projecte sigui un pas més cap a la igualtat real a la nostra federació. En els pròxims dies, les colles rebran dues enquestes i, posteriorment, és possible que des de LaGroc es posin en contacte amb les colles per trobar una data per a una trobada presencial.
A continuació incorporem un FAQs (Preguntes Freqüents) que esperem que us ajudi a resoldre els dubtes que pugueu tenir. En qualsevol cas, Bestiari queda a la vostra disposició per aclarir qualsevol altra pregunta.
FAQS
- Què és un Pla Transversal de Gènere?
Un Pla Transversal de Gènere (PTG) és un document que inclou accions concretes, mesurables i avaluables, que acompanyen les entitats en l’aplicació de la perspectiva de gènere en les seves actuacions. En concret, un PTG incorpora un diagnòstic profund sobre l’estat de la igualtat i la diversitat a les colles de l’Agrupació, una anàlisi dels resultats i, finalment, un pla d’accions. Aquest pla d’accions permetrà que totes les colles tinguin una guia clara, amb un calendari recomanat, sobre què han de fer per assegurar la incorporació de la perspectiva de gènere a la seva entitat. - Per què és important aplicar la transversalitat de gènere?
La transversalitat de gènere implica integrar la perspectiva de gènere tant en la cultura organitzativa com en totes les accions d’una organització, entitat o federació. Per simplificar-ho, implica posar-nos les “ulleres liles” per conèixer quines són les necessitats i experiències de les dones i el col·lectiu LGTBI+, i aplicar-ho en totes les actuacions. En el nostre cas, a més, aplicarem una perspectiva interseccional. - Què és la perspectiva interseccional?
La perspectiva interseccional considera que les desigualtats no es poden entendre a partir d’un sol factor, sinó que cal considerar com aquests factors es creuen i s’influencien mútuament. Així, implica estudiar les diferents situacions de discriminació i desigualtat segons els eixos d’origen ètnic, orientació sexual, edat, classe social o discapacitat, entre altres.
Per exemple, en l’àmbit de les desigualtats qui creieu que tindrà més dificultats per trobar feina? Una dona catalana que té estudis universitaris i prové d’una classe social mitja-alta, o una dona amb les mateixes condicions, però és d’origen asiàtic i té una discapacitat física? - Quines diferències hi ha entre un Pla d’Igualtat i un Pla Transversal de Gènere?
Un Pla d’Igualtat es focalitza en implementar mesures específiques per garantir la igualtat formal en l’àmbit laboral. En canvi, un Pla Transversal cerca desplegar mesures per assegurar que es creen espais segurs per a les dones i col·lectiu LGTBI+ des d’una perspectiva transversal, i més enllà de l’àmbit laboral. Així, un Pla Transversal vol revisar, entre altres, com es distribueixen les tasques a les entitats, quines opinions s’escolten més o menys, quines barreres es poden trobar les dones o les persones del col·lectiu LGTBI+ per a participar en aquests espais, i quina és la prevalença de violències masclistes o assetjament sexual. - Per què Bestiari ha decidit iniciar aquest procés?
Des de l’Agrupació considerem cabdal poder disposar d’eines concretes per a assegurar que tota la ciutadania pot participar en igualtat de condicions. En l’àmbit de la cultura popular la transversalitat de gènere és essencial per a poder revisar i modificar dinàmiques que, a causa de la mateixa història, han exclòs a part de la població. Gràcies a l’aplicació d’aquestes mesures, assegurarem que totes les persones puguin tenir accés a rols visibles i de responsabilitat, adaptarem les activitats per a assegurar que els horaris i les dinàmiques s’adapten a totes les persones i promourem accions per a prevenir l’assetjament sexual i per raó de sexe o gènere. No menys important, com a part visible de la cultura popular, l’Agrupació té una responsabilitat social i educativa. Així, aplicar un PTG pot inspirar a altres entitats culturals i a la mateixa comunitat, promovent així valors d’igualtat i respecte. - Què haurem de fer nosaltres com a entitat federada?
En els pròxims dies us enviarem dues enquestes.
La primera enquesta haurà de ser contestada únicament per una persona de la junta de cada colla. L’objectiu d’aquesta enquesta és poder fer un mapatge de quin és l’estat de la qüestió general de la igualtat formal a les colles federades a l’Agrupació. Si us plau, no difongueu aquesta enquesta. En aquest formulari es preguntarà, entre altres, quants homes i dones configuren cada colla, si es disposa o no de protocol, etc.
Us demanem, en canvi, que difongueu la segona enquesta entre totes les persones que conformen les vostres colles. Aquesta segona enquesta vol conèixer la realitat del dia a dia en el funcionament de la colla; preguntarem, entre altres, per la distribució de tasques, la possibilitat d’accedir a càrrecs de responsabilitat o la prevalença de situacions de desigualtat.En els mesos entrants, us convocarem per a celebrar unes sessions de treball on aprofundirem en les vostres necessitats. Més endavant rebreu tota la informació respecte d’aquestes sessions.