El 22 de desembre arriba la XXIIIa Mostra de Bestiari Festiu de Ploma de Vilafranca

XXII Mostra de Bestiari Festiu de Ploma

L’àliga marina del barri Gòtic de Barcelona, el mussol de Sants, el Griu petit de Tarragona i el Gall de Ripoll seran les bèsties convidades en la XXIIIa Mostra de Bestiari Festiu de Ploma de Vilafranca. L’acte, que cada any se celebra en el marc de la Fira del Gall, començarà diumenge 22 de desembre a les deu del matí des de la plaça de la Gastronomia.

Com cada any, totes les persones que assisteixin a aquest tradicional mercat d’aviram podran conèixer de mes a prop diferents bèsties de ploma d’arreu de Catalunya. Aquest és el cas de l’Arpella del barri Gòtic, que aquest 2019 ha complert 30 anys. Durant els seus primers nou anys aquesta àliga marina va ser l’àliga principal de la ciutat de Barcelona. No obstant això, quan el 1998 es va construir l’àliga actual, la vella va ser “descoronada” i es va convertir en la bèstia foguera del barri més antic de Barcelona.

Altres figures que es podran veure diumenge 22 de desembre són: el Xot, el mussol del barri de Sants, del qual destaquen els seus ulls que s’encenen amb un interruptor, i el Gall de Ripoll, que representa l’escut de la vila. Pel que fa al Griu petit de Tarragona, aquest ha estat una nova incorporació: es va estrenar ara fa poc més de tres mesos, més concretament, el 14 de setembre del 2019.

La Mostra de Bestiari Festiu de Ploma també comptarà amb les cinc figures de bestiari que cada any fan d’amfitriones de les bèsties convidades. Aquestes són: el Gall Tomasot, la Gallina Ballarica, a la qual els nens li entreguen els seus xumets, l’Àliga del barri de Sant Julià, l’Aligueta Tramuntana i el Mussolot del Campanar.

Una ballada en record a Rafa Cabezas

Aquest 2019, la ballada conjunta de bestiari que es farà a dos quarts de dotze del migdia a la plaça de la Gastronomia tindrà un significat especial, ja que es farà en record a Rafa Cabezas, exresponsable d’activitats a la via pública de l’Ajuntament de Vilafranca.

Cabezas, que va morir el passat mes de febrer, va ser una persona molt coneguda i apreciada a la ciutat. Aquelles persones que solien organitzar actes al carrer i que van treballar estretament amb ell recorden que sempre estava disposat a donar un cop de mà.

Programa d’actes:

  • A les 10 h, plantada de bestiari a la plaça de la Gastronomia (recinte firal, Parc de Sant Julià).
  • A les 11 h, activitat “Porta’m el xumet!”: la Gallina Ballarica recollirà els xumets dels infants que deixin el costum de xumar i els obsequiarà amb un dolç record.
  • A les 11.30 h, ballada conjunta a la plaça de la Gastronomia en record a Rafa Cabezas.
  • A les 12 h, cercavila del bestiari festiu de ploma. Sortida des de la plaça de la Gastronomia. Recorregut de la cercavila: avinguda de Catalunya, carrers d’Hermenegild Clascar i de Sant Bernat, plaça de Jaume I, carrer d’Escudellers, plaça de la Constitució, carrers de la Parellada, de la Palma i de Sant Joan, plaça de Sant Joan i plaça de la Vila.
  • A les 13 h, ballades de lluïment a la plaça de la Vila.

(Foto: XXIIa Mostra de Bestiari Festiu de Ploma, Fira del Gall 2018/ Font: Turisme de Vilafranca)