Les principals Festes Majors del Penedès se substituiran per actes simbòlics

el vendrell

Era una realitat que estava latent i que al final s’ha acabat materialitzant. Les principals festes majors del Penedès no se celebraran aquest 2020 com ho han fet sempre. Els balls populars no sortiran a les cercaviles, ni les bèsties ni els gegants. En comptes d’això es faran una sèrie d’actes simbòlics.

Aquesta setmana els ajuntaments del Vendrell, Vilafranca, Vilanova i la Geltrú i Sitges han fet rodes de premsa tot explicant que la festa major del seu municipi no se celebrarà de manera tradicional. Com era d’esperar, la seguretat i la salut de les persones ha estat la prioritat tenint en compte la situació actual marcada per la pandèmia del coronavirus. Alguns consistoris, però, han volgut evitar la paraula “suspesa” per referir-se a la festa major i han remarcat que el que sí que es farà és mantenir-ne l’essència.

El cas del Vendrell

El primer en anunciar els actes alternatius de la seva festa major ha estat el Vendrell. Després que els administradors de les festes dimitissin a meitats de juny, l’Ajuntament ha decidit mantenir l’ofici de Santa Anna. Aquest es farà el diumenge 26 de juliol a l’Església Parroquial. En ell participaran el Lleó, l’Àliga i els Gegants. Aquests últims per primera vegada. En acabar l’ofici es farà un concert de música tradicional des de dalt del campanar i, tot seguit, els Diables diran els seus versots a la plaça Vella.

L’endemà el Drac, el Cabrot i la Mulassa faran un acte alternatiu amb una plantada a les sis de la tarda a les places Vella, Nova i de Francesc Macià. Més tard, cap a les nou del vespre, a la plaça de Pep Jai, faran dues enceses cada una de les bèsties i una encesa conjunta final. Cal assenyalar que tots els actes tindran aforament limitat i es faran mantenint les distàncies de seguretat.

Sitges 

Seguint amb la línia d’organitzar actes que no generin aglomeracions, és molt probable que per la Festa Major de Sitges només se celebri l’Ofici del dia de Sant Bartomeu (24 d’agost) i es faci el repic de campanes. Com explica l’Eco de Sitges la Comissió, és a dir, l’entitat organitzadora de les festes, ho està acabant de decidir. En els pròxims dies es reuniran les diferents entitats de cultura popular del municipi per acabar de determinar què faran.

Vilafranca 

L’Ajuntament i els Administradors de la Festa Major de Vilafranca han anunciat aquesta setmana la seva decisió de suspendre la Festa Major tenint en compte la crisi sanitària actual. Així i tot, hi ha la possibilitat que se celebrin aquells actes simbòlics que no apleguin un gran nombre de persones. En cas de ser així, s’anunciarà en les pròximes setmanes.

Vilanova i la Geltrú 

Finalment, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha informat aquest dimecres 8 de juliol que la Festa Major se celebrarà en “petit format”. No hi haurà cercaviles ni castell de focs, però sí que es farà el Convit a la Festa (4 d’agost) i l’Ofici i la part solemne de la renovació del Vot del Poble (5 d’agost). Com explica a Eix Diari la regidora de Cultura Adelaida Moya, també es farà una exposició de la Festa Major que es podrà visitar al Centre d’Art Contemporani La Sala de l’1 d’agost al 13 de setembre i es faran espectacles de teatre i música amb aforament limitat.

(Foto: Ball de Panderos del Vendrell / Font: Facebook Santa Anna, Festa Major del Vendrell)