El Drac de Santa Margarida, campió de la VI Batalla de Foc de la Ribera d’Ondara

Drac de Santa Margarida

Va guanyar l’any 2018 el Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida i aquest 2020 la VI Batalla de Foc de la Ribera d’Ondara. Dissabte 1 d’agost la colla del Drac de Santa Margarida de la Riera de Gaià es va proclamar campiona del concurs d’enceses que des de fa sis anys organitza l’Associació Sociocultural Aimerics.

Enguany, la competició s’ha hagut de fer a través d’internet, a causa de la Covid-19, i ha resultat ser tot un èxit. S’ha duplicat el nombre d’assistents respecte edicions anteriors. Si normalment hi havia al voltant de 1.000 espectadors presencials, aquest any han estat 2.500 però virtuals.

Com explica el cocap de colla de l’Associació Aimerics Didac Prat, la resposta de la gent ha estat molt interessant: “Es veia que faltava molta oferta cultural o festiva i s’hi han bolcat molt”. Prat afegeix que particularment les vuit colles participants van fer molta difusió de l’acte.

Una única oportunitat

Volcans de colors, xiulets, traques i trons. Aquests són alguns dels petards i coets que la colla del Drac de Santa Margarida de la Riera de Gaià va utilitzar per a la VI Batalla de Foc. Enguany, en fer-se virtual, cada entitat només va poder preparar una encesa. Aquesta es va gravar de forma individual al municipi de cada colla i després es va retransmetre per internet, perquè en cada ronda el públic votés la que més li agradava.

Eduard Sedó, membre de la colla guanyadora, explica que, ja que el concurs no demanava explícitament que es fes una encesa tradicional, van voler aprofitar l’ocasió per afegir efectes terrestres i aeris al voltant del drac. “Vam arribar a disparar més de 60 sortidors a la vegada”, afegeix. Entre els diferents artefactes que van utilitzar, destaquen unes rodes que es propulsaven amb la força de les carretilles.

L’encesa, a més, va ser pensada perquè el foc que tirava el drac es coordinés amb els sortidors que hi havia a terra en aspectes com el color o la intensitat. “Vam buscar que l’encesa fos entretinguda en tot moment per mantenir l’interès de l’espectador”, afegeix Sedó. Després del Drac de Santa Margarida de la Riera de Gaià, la colla que va quedar com a segona finalista del campionat va ser la llagosta Nicaseta del Catllar.

Repensar la festa 

Encesa del Drac de Santa Margarida en la VI Batalla de Foc

Organitzar un acte com la Batalla de Foc comporta treball, encara que s’hagi de fer de forma virtual. Didac Prat de la colla Aimerics assegura que preparar el campionat ha suposat el doble de feina. L’entitat s’ha hagut d’estrènyer més el cap a l’hora de plantejar el funcionament d’una cosa nova.

Des del primer moment, l’associació segarrenca va tenir clar que a causa de la pandèmia del coronavirus el sector cultural havia quedat abandonat i que un acte com la Batalla de Foc no es podia posposar. “L’opció que més va agradar va ser fer la competició online perquè ens asseguràvem que la podíem preparar sense estar pendents dels rebrots”, afirma Prat.

Enguany, el campionat ha arribat a molta més gent que la versió presencial. En total, han participat en la votació més de 2.500 persones, quan en la competició convencional hi ha al voltant de 1.000 assistents que realitzen les votacions in situ.

Rivalitat i motivació

Ja fa sis anys que se celebra la Batalla de Foc a la Ribera d’Ondara. En cada edició les colles participants han buscat la manera de fer les enceses més sorprenents i originals. “El concurs té aquest punt de rivalitat i de competència sana que fa que les enceses siguin molt completes”, diu Prat.

Aquest 2020, en comptes de tres enceses, cada bèstia només n’ha pogut fer una. Han estat enceses molt especials, ja que són de les poques que han pogut preparar les colles aquesta temporada.

(Foto: Encesa del Drac de Santa Margarida en la Batalla de Foc del 2020 / Foto: Blanca Adiego Monje)