Els Diables de Casablanca estrenen, després del desconfinament, el capgròs ‘Kefàs’

El passat mes de juliol, més concretament el divendres dia 10, al pati de l’escola Casablanca de Sant Boi de Llobregat es va estrenar una nova imatge festiva. Es tracta del capgròs d’un drac que s’anomena Kefàs. La figura va cremar per primera vegada en el marc del programa ‘Viu l’estiu’ que va engegar l’Ajuntament de Sant Boi per reactivar el sector cultural de la ciutat. L’acte que van preparar els Diables de Casablanca, de títol ‘Evolution’, va consistir en una exhibició de foc que va comptar amb enceses dels diables i d’aquest capgròs.

Els orígens de la figura 

Com expliquen des de la colla, Kefàs és una figura que va ser creada l’any 2019 pel constructor de Cardona Toni Mujal. Aquest va fer la peça de fibra de vidre amb un pes de set quilos i 100 grams. L’entitat la va encarregar perquè volia una figura amb força mobilitat, fàcil de transportar com a complement del drac i com a element festiu, que a la vegada els aportés més teatralitat. Pel que fa a la pirotècnia, el capgròs compta amb quatre punts de foc fix més un de mòbil

El nom de la figura és força curiós. L’entitat va fer una enquesta i va triar aquest nom, Kefàs, que significa dues coses. Per una banda, es refereix a l’expressió  “Què fas?”, en el sentit d’actuar. A la vegada es tracta d’un nom hebreu que vol dir Pere, com el nom del cap de colla.

Les seves principals sortides 

Kefàs és una figura que normalment acompanyarà els dracs Rubricatus i Rufino en les diferents sortides que facin els Diables de Casablanca, encara que també podrà actuar sol. Se’l podrà veure en la Trobada anual de bèsties de Sant Boi, en trobades de dracs i correfocs de diables, i en les festes del barri de Casablanca, entre d’altres.

El seu portador va vestit amb la vestimenta típica de la colla, encara que està previst fer-li uns pantalons amb escates de drac, com els que porten els portadors del drac, i afegir-li una capa que simuli les ales d’un ratpenat. Qui estigui interessat a veure’l normalment el podrà trobar exposat al Casal “La Gralla” del barri de Casablanca de Sant Boi de Llobregat.