La Mulassa de Montblanc celebrarà els 40 anys amb un homenatge a totes les persones que l’han portada

Aquest 2021 la Mulassa de Montblanc compleix 40 anys i, per celebrar-ho, la colla encarregada de portar-la, els Amics dels Gegants Montblanc, ha preparat diferents activitats.

La primera d’elles tindrà lloc diumenge 16 de maig, coincidint amb les Festes de Sant Maties. La tradicional Trobada Gegantera que cada any organitza la colla donarà un especial protagonisme al bestiari. Aquell dia es convidaran una quinzena d’imatges festives, entre elles la Mulassa de Vic i la de Lloret de Mar, que participaran en un acte que tindrà una forma o altra depenent de les restriccions sanitàries.

Com explicà diumenge 28 de febrer el president de l’entitat, Ivan Besora, s’està treballant en dos plans. “El pla A, que és el que de tot cor voldríem tots, seria una celebració pels carrers i la plaça Major“.

La colla, però, conscient “de la realitat que ens toca afrontar”, ha preparat un pla B: un espectacle dedicat als 40 anys de la Mulassa que es faria a la plaça de Sant Francesc. Allà, en aquesta zona tan espaiosa, “hi cap moltíssima gent”. En aquest cas, en la festa hi participarien totes les bèsties i gegants convidats a la trobada.

Per Sant Maties, a més, l’entitat també vol fer un reconeixement a tots els col·laboradors i constructors de la Mulassa que l’han fet ballar al llarg de tots aquests anys.

Reproducció de goma i sortida internacional

La Mulasseta de Montblanc es va estrenar el 2014

L’altra iniciativa que ha impulsat els Amics dels Gegants Montblanc és la venda del ninot de goma de la Mulassa. La figura es podrà adquirir a partir del 15 de maig, per Sant Maties. Unes setmanes abans es posarà a disposició dels interessats un correu electrònic per a poder fer la reserva d’aquesta petita reproducció.

El tercer projecte destacat de la bèstia serà la seva participació en el 33è Aplec Internacional que organitza Adifolk . La figura ha estat escollida per actuar a l’Alguer, a l’illa de Sardenya, els dies 24, 25 i 26 de setembre. “Tornarem a emprendre viatge si la situació ho permet”, recorda Besora fent referència a l’ajornament de la trobada que es va fer el 2020 a causa de la Covid-19.

La més antiga de Catalunya 

Segons les referències històriques, la Mulassa de Montblanc és la més antiga de Catalunya. Es troba documentada l’any 1381. Durant temps passats fou propietat de blanquers i pelleters. Era sostinguda per dues persones i muntada per un cavaller. La cua era de pell i el cap, un esquelet autèntic, que representava un element ferotge que llençava foc.

Diumenge 28 de febrer es van complir els 40 anys exactes de l’estrena d’aquesta peça. La figura, de propietat municipal, sortí al carrer per primera vegada l’any 1981 durant les festes de Carnaval i, al llarg d’aquests 40 anys, diferents grups de Montblanc s’han encarregat de portar-la.

Més concretament, en els darrers 15 anys l’entitat que l’ha tret és els Amics dels Gegants Montblanc. Durant aquest temps la bèstia festiva ha viatjat a diferents països com Estònia, Itàlia, França, Polònia, Portugal i Romania.

(Foto: La Mulassa de Montblanc en la 14a Trobada de Bestiari de Castelló de la Plana / Font: Facebook Amics dels Gegants Montblanc)