L’Spelugg, el ratpedrat de les coves d’Esplugues de Llobregat

Una nova fornada de bèsties més lleugeres i portables, destinada a gent jove, està sorgint dins l’àmbit del bestiari català. Si la setmana passada parlàvem del Ferafoc Petit, pensat per a nens i adolescents d’entre vuit i catorze anys, ara presentarem una nova bèstia, l’Spelugg d’Esplugues de Llobregat, batejat el 17 de setembre.

Aquest ratpedrac (fusió de ratpenat i drac), construït pel constructor terrassenc Jordi Grau, també està pensat per a joves, encara que una mica més grans (d’entre 20  i 30 anys). Pesa només 22 quilos, és molt portable i bastant lleuger. La bèstia té el cap i les ales de ratpenat, mentre que el cos i la cua són de drac.

Si la figura s’ha pogut crear, ha estat gràcies a una subvenció provinent del Departament de Cultura que va rebre L’Avenç Centre Cultural d’Esplugues. L’ajuda es va destinar a la construcció d’aquesta bèstia, l’entitat de la qual, encarregada de treure-la, és la colla de Geganters d’Esplugues de Llobregat.

Tal com explica el president de l’associació, Sisco Martín, “el projecte ve de lluny”. Ja feia temps que la colla volia incorporar una nova figura que no fos tan pesada i pogués portar la gent jove. Fins llavors només havien tingut el Drac la Fal·lera, fabricat pels membres de l’entitat des de fa més de 15 anys, però portat per dues persones i amb molts més quilos de pes.

Un significat molt lligat al municipi

El nom d’Spelugg surt de l’evolució del topònim “spelunca”, del qual surt el nom Esplugues i que no significa altra cosa que caverna o gruta. Precisament en aquestes cavitats és on solen viure ratpenats, motiu pel qual es va triar aquest animal.

L’Spelugg d’Esplugues de Llobregat està pensat per participar en tot tipus d’actes. Per un cantó, pot assistir a correfocs llançant pirotècnia des de la seva desena de punts de foc. Per l’altre, també pot sortir en cercaviles sense foc, ja que té un ball de lluïment, la melodia de la qual va compondre Isi Vázquez, amb arranjaments per a gralla fets per Sergi Sagristà.