El Drac del “Nona” tornarà a ballar pels carrers de Vilanova en la 1a Trobada de Bestiari per Perdre el Cap

El pròxim diumenge 24 de juliol, molts vilanovins i vilanovines veuran ballar per primera vegada un drac que fa més de 30 anys que no surt al carrer de manera regular. Es tracta del Drac “del Nona”, una rèplica del Drac de Vilanova i la Geltrú que va estar activa entre el 1982 i el 1991.

La figura, construïda pel popular ninotaire Josep Cardona “Nona”, es trobava gairebé perduda. Amb l’estrena del nou Drac fet pel Taller l’Estaquirot, la bèstia es va abandonar en un magatzem i amb el temps va arribar a estar decapitada (s’havia robat i perdut el cap!). Ja cap als últims anys, va acabar custodiada a casa d’un particular fins a l’any passat.

Com que el seu estat de conservació era molt precari, la colla es va proposar restaurar-la amb un projecte de micromecenatge per retornar-la a la ciutat. La restauració, a càrrec del constructor de bestiari Arnau Codina, ha durat prop d’un any i ha comportat feines importants de consolidació i polit de capes de cartró i fibra, reforç i alleujament de l’estructura i una delicada feina amb les ales, gairebé desfetes.

També s’ha renovat l’aspecte exterior, respectant la paleta de colors original descoberta sota els diversos repintats que va tenir el drac. El disseny final, que no es desvetllarà fins a la presentació, vol poder identificar i explicar millor aquesta figura.

La 1a Trobada de Bestiari per Perdre el Cap

La setmana que ve es presentarà, coincidint amb el 40è aniversari de la seva estrena original, el 24 de juliol de 2022 amb un acte al Castell de la Geltrú i una cercavila de foc en la qual participaran tres altres figures convidades.

Per l’ocasió la colla ha volgut convidar figures coetànies del drac restaurat i que a més tinguin un historial curiós d’accidents o de fets curiosos. Així, l’acompanyaran el Drac de tres caps de Ribes, el Drac dels Monjos i la Mulassa Cabreta de Vilanova (també feta per Cardona) en la 1a Trobada de Bestiari per Perdre el Cap.

En el següent enllaç podeu trobar el cartell de la Trobada: https://www.bestiari.cat/wp-content/uploads/2022/07/cartell.pdf