Un nou Drac d’Olivella molt enigmàtic veurà la llum aquest dissabte

La colla del Drac d’Olivella està vivint un estiu ple d’èxits i novetats. A principis de mes va guanyar el XIII Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida i a finals de juliol estrenarà una nova versió del Drac d’Olivella. La bèstia, inspirada en la figura original de l’any 1975, és una creació del constructor Arnau Codina i es donarà conèixer el pròxim dissabte 30 de juliol.

Ara farà dos anys, l’any 2020, el Drac d’Olivella va complir 45 anys. Com que l’efemèride no es va poder celebrar a causa de la pandèmia, la celebració es va passar a aquest 2022, coincidint amb la Festa Major.

Així, aquest dissabte, després del Pregó, des de la plaça de l’Ajuntament (aprox 21 h) es donarà pas a una cercavila amb uns convidats ben especials: membres de la colla històrica dels Dimonis d’Olivella, alguns dels quals havien estat antics portants del drac.

Tots ells, acompanyats pels gegants, els bastoners i l’actual colla de Dimonis, finalitzaran el seu recorregut a la plaça de l’Església on la colla vella, a través dels seus versots, donarà la benvinguda al nou drac.

Una nova versió plena d’enigmes

A falta d’una setmana per a la seva estrena, encara no se saben gaires detalls del nou Drac d’Olivella. La seva colla, de fet, ha volgut mantenir qualsevol informació en secret.

Tal com explica Pol Alcalde, membre de la Junta de l’entitat, el Drac d’Olivella és un dels dracs en actiu més antics de Catalunya, motiu pel qual la colla ha volgut impulsar-ne un de nou, per poder fer més sortides sense haver de patir pel seu estat de conservació i alhora “donar a conèixer el Drac d’Olivella fora del municipi amb millors opcions”.

La nova figura seguirà la línia de la bèstia original, inspirada en el Drac de Sitges. Ara bé, com subratlla Alcalde: “S’ha volgut respectar al màxim la base del drac, encara que es veuran canvis en el seu aspecte”.

El Drac vell d’Olivella, per altre costat, no es deixarà de banda i seguirà tenint el seu protagonisme cada any, sortint a llençar foc el dia del Pregó de Festa Major.

La recuperació d’un vestuari i d’una història

Recuperar o crear una bèstia sempre és un moment especial, no es fa cada any i triga molts mesos a preparar-se i a recollir fons. La figura, en aquest cas, ha estat finançada gràcies a l’Ajuntament d’Olivella.

De cara a l’any que ve els portants també estrenaran vestits. Si bé amb el nou Drac seguiran vestint el color verd, amb la figura original lluiran el vestuari que s’havia utilitzat antigament i que estava format per pantalons de sac, samarreta blava amb el logo de la colla, faixa blanca i barret de pescador.

El Drac d’Olivella és una figura creada per Tomàs Muntaner l’any 1975. La va fer pel seu fill, Toni Muntaner, perquè tingués un drac amb el qual poder participar a la matinal de Santa Tecla. El 23 de setembre és un dia molt especial a Sitges en el qual tots els nens i nenes poden sortir a ballar amb els gegants, dracs i àligues que han construït a casa.

Amb el pas del temps, el constructor de la figura, com que tenia casa a Olivella, la va acabar donant al poble com a drac i així és com el municipi el va adoptar.

En el següent audiovisual podeu conèixer una mica més la seva història: