El Toc d’Inici de La Mercè en 360 º

L’Agrupació de Bestiari us ofereix una experiència 360 º: reviure tot el Toc d’Inici amb els lluïments de totes les figures gravat amb una càmera Go Pro Max 360 que ofereix una visió de 360 º dels balls i la música de l’edició 2023 a la Plaça Sant Jaume. Si no vas poder assistir el divendres 22 de setembre al Toc d’Inici o ja tens mono i no pot esperar a l’any vinent, aquests vídeos són per tu!

Us proposem una càpsula setmanal de cada un dels balls que formen part del Toc d’Inici i una càpsula final amb tot l’esdeveniment complet. Començarem amb Els Cavallets Cotoners que podreu veure aquí. Per no pedre’t cap càpsula, subscriu-te al Canal Youtube de Bestiari!


El Toc d’Inici és un dels actes més emblemàtics de les Festes de La Mercè de Barcelona i aquest 2023 ha celebrat els seus 30 anys. El ritual d’inici de la Festa Major va comptar enguany amb uns convidats d’excepció, l’Olga i en Volodymyr, membres de la casa reial de l’antic regne de Kíiv; una parella de gegants que s’incorporen excepcionalment al Seguici Popular de la ciutat. Per tal de celebrar l’arribada de la geganta i del gegant de Kíiv, els Ministrils interpretaran una Marxa Cosaca amb instrumentació tradicional catalana: la gralla, la tarota, el flabiol, el fiscorn, la tuba i el tabal seran alguns dels
instruments que sentirem en el Toc d’inici.

En aquest enllaç podeu veure el Toc d’Inici 2023 comentat per Rafel Luján i Amadeu Carbó, en el qual us explicaran tots els balls de cada colla d’una manera molt detallada.

Les colles i els Ministrils del Camí Ral 
Les colles participants al Toc d’Inici són: els Gegants de la Ciutat, del Pi i de Santa Maria del Mar; els capgrossos Macers, el bestiari històric: l’Àliga de la Ciutat, els Cavallets Cotoners, el Lleó, la Mulassa, el Bou, la Víbria, el Drac i la Tarasca; els Falcons de Barcelona i el Ball de Bastons del Seguici, així com una representació d’esbarts i colles de diables de la ciutat. Tots ells executen les seves danses al so de la música dels Ministrils del Camí Ral.

Els Ministrils del Camí Ral són una formació creada l’any 1993, des de l’Associació Cultural TRAM, per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona per fer una proposta d’integració de la música tradicional a les Festes de la Mercè. La proposta incloïa la creació d’un Toc d’Inici, la música per a les figures que ho necessitaven, la banda que les interpreta –els Ministrils del Camí Ral– recordant la figura medieval que connectava Barcelona amb ciutats del país; i la programació de la MercèFOLK. Fins l’any 2020, Jordi Fàbregas va ser el director d’aquesta agrupació i des d’aleshores, Eduard Casals li va agafar el relleu. Els Ministrils són una agrupació formada per una trentena de músics amb instruments tradicionals com la gralla, la tarota, el flabiol, el sac de gemecs, el fiscorn, la tuba, la caixa i el tabal, que es reuneix exclusivament el mes de setembre per representar el Toc d’Inici.

La majoria són peces contemporànies creades expressament, amb tres excepcions: el Ball de l’Àliga, recuperat d’una melodia de l’arxiu del Pi; el Ball dels Gegants de la Ciutat, composició creada a partir d’un conjunt de melodies històriques que acompanyaven la parella; i el Ball dels Gegants del Pi, que juga amb la popular melodia, nascuda l’any 1799. Moltes de les peces musicals del Seguici les ha escrites el primer director dels Ministrils del Camí Ral, Jordi Fàbregas, però també n’hi ha d’alguns altres membres de la formació: Xavier Muixench, Joaquim Soler, Isidre ‘Tito’ Pelàez i Eduard Casals.

Podeu escoltar aquí totes les peces del Toc d’Inici i algunes més que formen part del disc ‘Toc d’Inici. Balls del Seguici Popular de Barcelona’. L’any 2021 la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de Barcelona Vella i La Casa dels Entremesos, el Centre Artesà Tradicionàrius i l’Ajuntament de Barcelona, amb el suport de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya, van publiquen un llibre que recull les partitures de les melodies del Seguici Popular i d’altres elements que participen de l’acte: “Toc d’Inici. Ministrils del Camí Ral”. Una altra publicació interessant és el llibre escrit per JuanoIO i Xavier Cordomí, Seguici Popular, Toc d’Inici i altres elements singulars de les Festes de Ciutat i editat per el Cep i la Nansa.

Com heu de visualitzar el vídeo per gaudir de l’experiència? 
Us recomanem que el mireu des del mòbil o des d’una tauleta. Si aquest és el vostre cas, simplement heu de donar-li al  botó de “play” i moure el mòbil enfocant al teu voltant per poder veure tota la plaça. Si ho feu des d’un ordinador, tan portàtil com de sobretaula, simplement arrossegueu amb el cursos la pantalla i veureu tot l’espai. Consulta aquí com fer-ho.