Bestiari Brama fa una ruta per l’exposició Bèsties del MEV

Gràcies a l’èxit de visitants de l’exposició ‘Bèsties. Els animals en l’art medieval del MEV’, la mostra es prorroga fins al 31 de març del 2024 i es publica el llibre Bèsties

El llibre Bèsties és una nova creació, un bestiari medieval català il·lustrat del segle XXI

Avui a Bestiari Brama descobrim l’exposició “Bèsties. Els animals en l’art medieval del MEV” de la mà del seu conservador Marc Sureda. En aquest episodi, que podeu visualitzar al Canal Youtube de Bestiari, podeu fer una ruta virtual per tota l’exposició, que des del MEV i gràcies a l’èxit de visitants han allargat fins al 31 de març de 2024. ‘Bèsties’ es va inaugurar el 29 de març d’aquest any i, fins ara, l’han pogut veure més de 10.000 persones. Està comissariada pels conservadors del museu Marc Sureda i Judit Verdaguer.

La pròrroga de la mostra coincideix amb la publicació del llibre Bèsties basat en l’exposició, però que amaga una gran sorpresa, un nou bestiari medieval català il·lustrat del segle XXI. 

El llibre ens dona les claus per esbrinar com és que hi ha tants animals a l’art medieval i quins són els papers que hi representen. Avui dia l’exposició està tenint una gran acollida per part de públics molt diversos: famílies, escoles, persones saberudes, curioses, dels entorns propers i dels de més enllà. Amb aquest èxit, els conservadors creuen que han complert l’objectiu d’arribar al màxim de persones i tan diferents com sigui possible.

Però no contents amb aquesta fita, i sabent que no podran arribar a tots els qui la podrien gaudir, ja sigui per motius físics (l’espai i el temps de mostra són limitats) o socials i culturals: no tothom se sent cridat o estimulat a visitar un museu, han decidit plasmar l’exposició en un llibre. Han volgut entrar a les cases dels qui no l’han pogut gaudir o oferir un record als qui la volen rememorar sota una mirada editorial.

Presenten una nova creació: un bestiari medieval català il·lustrat del segle XXI. Pot semblar paradoxal, però és així. Els bestiaris van ser una literatura molt prolífica durant l’edat mitjana en tot el territori cristià. Catalunya no en va ser una excepció, però els que ens han arribat no són il·lustrats o molt poc. Per contra, en altres zones, com Escòcia o França, conserven bestiaris prolífics en imatges magnífiques d’animals reals o fantàstics. A partir d’aquesta realitat, han escollit una sèrie d’animals descrits als bestiaris catalans, han adaptat els textos al llenguatge actual i han incorporat imatges provinents d’aquests bestiaris estrangers per compondre’n un de nou.

Aquest és el nucli de la publicació, una creació cultural de nova factura que és el resultat del treball de tot un equip interdisciplinari: els comissaris de l’exposició, que han elaborat els continguts, els editors que han definit el disseny de la publicació, i els redactors que han adequat els textos.

I estan convençuts que sí, que a més de preservar la magnífica col·lecció del Museu, volen acomplir la finalitat expressada en l’Estratègia MEV 2030 de ser socialment i culturalment significatius, de sortir dels seus murs i arribar a les llars, al carrer, a l’escola… amb propostes que interessin i engresquin.

L’exposició Bèsties. Els animals en l’art medieval del MEV explica el perquè i el simbolisme de la representació de tantes bèsties en l’art medieval. La mostra consta d’unes 75 obres, 69 de les quals són de de km 0, ja que exposa obra pròpia del MEV, tret de cinc manuscrits provinents de l’Arxiu Episcopal de Vic. La mostra compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Vic, la Diputació de Barcelona i el Cercle del MEV.

Més sobre l’exposició i el llibre “Bèsties”
Comprar entrades per visitar l’exposició
Regala el llibre “Bèsties” aquestes festes
Article Una exposició Bestial al Museu d’Art Medieval de Vic

MEV Museu d’Art Medieval de VIC – https://museuartmedieval.cat/ – Instagram @mevmuseu