Drac de Ciutat Vella

Drac

Barcelona (territorial Barcelona Ciutat)

Anecdotari

Amb el Corpus de Barcelona plenament consolidat, comenta el Llibre de Solemnitats, l’ordenació de la processó del 1424 que, en el Castell de Santa Margarida hi ha un drac figurant les forces del mal. Més tard apareix dins del Castell de l’Infern i en
la representació de la Lluita del Drac amb Sant Miquel.
El Drac també participa de passejades cíviques i protocol·làries. El Llibre de Solemnitats, diu que el drac també participa per les festes en honor del rei Pere de Portugal (1463) i la rebuda del Duc de Calàbria (1467), on el caràcter individualitzat i
pirotècnic del Drac barceloní és del tot evident. També participa el 1568, en la celebració de l’entrada de Felip II. Participa en el seguici d’honor per la canonització de Sant Ramon de Penyafort el 1601.
Les seves sortides són constants fins el Decret de Nova Planta (1716) on el Drac deixa de sortir i es perd fins la seva recuperació. És amb el projecte de Recuperació de la Imatgeria Festiva de la Barcelona Vella, es va iniciar el 1987 la primera peça del que serà el Bestiari Històric de Barcelona: el Drac.
El Drac de la Ciutat Vella de Barcelona, va ser encarregat per la colla del Raval a l’artesà Manuel Casserres i Boix, el nou Drac barceloní, es va inspirar en les diverses representacions gràfiques del segle XVIII, de l’antic Drac de Barcelona. El Drac d’imatge clàssica és de grans dimensions i és portat amb cavallet, que queda cobert per un faldellí verd, i, a la seva part frontal, llueix el penó amb els atributs de Santa Eulàlia, patrona de la Vella Barcelona, les aspes i la palma.
El Drac quan participa en cercaviles de foc, llença pirotècnia per la boca, les ales i la cua. Quan ho fa en cercaviles de protocol porta un ram de flors a la boca.
Forma part del Seguici Popular de Barcelona a la processó del Corpus, a les festes de la Mercè i a les festes de Santa Eulàlia.
El Drac té un ball amb música de percussió i de canya, composta per Joaquim Soler i Pujades, estrenat en el Toc d’Inici de la Mercè de 1994.
El Drac entre molts altres desplaçaments, ha actuat a la Catalunya Nord, Milà, Mallorca, Jocs Olímpics Barcelona ’92, Sarajevo…

 

Fitxa tècnica

Funcionalitat
Foc, Protocol 
Quantitat
 
Material
Fibra de vidre, cartró, fusta, alumini. 
Any de construcció
1987 
Pes
80 (Kg) 
Constructor
Manel Casserres i Boix 
Principals reformes
 
Mides
Llargada: 300 cm, Amplada: 130 cm, Alçada: 280 cm 
Tracció
Carrega interior i amb rodes, (Carregada per una persona o arrossegada per dos). 
Llença
Llença foc
 
Punts de llançament
Boca: 2
Ales: 2
Cua: 1
 
Components colla
Que portin i arrosseguin alhora: 2
Altres portadors: 6
Músics: 15
Pirotècnics:
Total components actius de la colla: 25

Festes i celebracions que li són pròpies
Santa Eulàlia, Corpus Christi i la Mercè (toc d'inici). 
Actua a més d'aquestes
Sí 
Actua fora de la població
Sí 
Fa intercanvis amb altres colles?
Sí 
Acompanyament Musical
 

 

Entitat administradora

Nom colla o entitat
Associació d'Amics dels Gegants Ramon i Lola 
Adreça
Plaça de les Beates (Casa dels Entremesos), 2 
Població
08003 Barcelona 
Correu electrònic
gegantsdelravalbarcelona@gmail.com 
Pàgina web
 
 

 

Contacte

Persona de contacte
Pedro Molina Conde 
Telèfon
934419717 
Mòbil
639358478 
Email1
gegantsdelravalbarcelona@gmail.com 
 

 

Fotos (2)

Vídeos (0)

Àudios (0)