Aspectes que poden tenir en compte les entitats per cuidar la seva salut emocional durant el confinament

salut mental

Article de Xarxanet

Entitat redactora: Federació Catalana de Voluntariat Social
Autor/a: Rubén Escobar

La pandèmia de la Covid-19 està demostrant el seu impacte en termes de salut. Ara bé, si alguns efectes secundaris es poden derivar, aquests són els que afecten directament a la salut mental i a les emocions. L’aïllament social i el tancament a casa fa que les persones estiguin més angoixades i preocupades o que, en general, siguin més irascibles. En aquest sentit, seguir unes pautes per a la gestió emocional i cuidar la salut mental s’han convertit en accions més que recomanables.

“De vegades els esdeveniments externs fan que la nostra idea de control i seguretat que teníem canviï i ens obliga a trobar altres maneres de trobar sentit i significat”, comentava Alexandra Mariné, psicòloga, educadora social i formadora a Torre Jussana. L’Organització Mundial de la Salut ja ha estimat que una de cada cinc persones patirà una afectació mental després del confinament, el doble que en circumstàncies normals.

Les emocions negatives i els símptomes per estar alerta

Les sensacions i emocions que les persones poden patir durant el confinament poden ser vàries. Des de la incertesa o la por, passant per la claustrofòbia, o l’ansietat i l’angoixa. “La ràbia és una de les emocions que si la canalitzem bé ens dona més energia”, afirma Mariné. El sentiment de buit i l’avorriment o la desmotivació són dues de les emocions que també poden fer saltar l’alerta.

Per donar suport emocional i psicològic a la ciutadania, el departament de Salut ha creat l’aplicació web gestioemocional.cat, un servei en línia per conèixer les emocions de les persones usuàries amb un senzill test i amb alguns recursos per gestionar-les. La tristesa o desesperança, les preocupacions, els records dolorosos, l’autoaïllament, la dificultat per dormir o la desconnexió de la realitat són alguns dels símptomes associats a una afectació emocional.

Com puc gestionar les emocions dins de la meva entitat?

Els equips de les entitats, amb l’afegit de l’estrès provocat per la situació actual, poden veure sorgir conflictes en el seu dia a dia. Per a una bona gestió emocional, Mariné recomana sis consells bàsics: l’assertivitat, l’escolta activa, la cooperació, el respecte, l’empatia i la comunicació.

En aquesta línia, transmetre un agraïment freqüent i preocupar-se per l’altre són accions que poden ajudar a mitigar els impactes emocionals dins dels equips. Flexibilitat, comprensió i compromís són valors que en l’actualitat es posen més en relleu que mai.

En l’àmbit de les desavinences, una bona gestió de les discrepàncies i centrar-se en el problema i no en la persona són alguns consells per gestionar les situacions de conflicte. El diàleg i la perspectiva són fonamentals per a la gestió psicològica i emocional en temps de crisi.

Eines i recursos per a la gestió emocional

Des de l’aplicació mòbil del Departament de Salut recomanen diferents tècniques com la respiració profunda, mantenir-se en el present, gaudir de temps d’oci o relacionar-se amb altres persones.

Des del webinar ‘Teixit associatiu i gestió psicològica i emocional en temps de Covid19’ impulsat per Torre Jussana, alguns dels consells són mantenir rutines, sentir-se productiu/va, recarregar energia o habilitar espais d’oci a casa. L’entitat Obertament, a través d’una guia ràpida per ‘posar al centre la cura’, ha recomanat també mantenir-se en activitat, establir rutines o contactar amb familiars i amistats.

La música, la creativitat, l’exercici físic, les arts i la respiració activa són reguladors emocionals que poden servir per trobar l’autoregulació i distreure’ns en el dia a dia. Les persones expertes recomanen, a més, no anar tot el dia en pijama i evitar la saturació d’informació.

Les persones amb trastorns mentals, un col·lectiu vulnerable

Com sempre, les persones que més pateixen són les que pertanyen als col·lectius amb més vulnerabilitat de la societat. Les persones amb algun tipus de trastorn mental poden sentir-se més preocupats o angoixats de l’habitual i per això, l’entitat Obertament ha recomanat parlar sense tabús sobre la pròpia salut emocional.

“Escull un instant i un lloc on et sentis còmode i tranquil per parlar. Parla amb una persona que sigui de la teva confiança”, han recomanat. Les videoconferències i els missatges entre amistats i familiars poden ajudar a connectar-se amb l’entorn i fer sentir-se millor.

Des de l’entitat també recomanen durant el confinament mantenir-se actiu, planificar el dia a dia o intentar organitzar una rutina ordinària amb activitats físiques com ara fer exercici, ball o neteja de la casa. Tanmateix, recomanen estimular la ment amb lectures, pel·lícules, sèries o podcasts.

(Foto de: Riccardo Bresciani)