Una vintena de bèsties de Dolors Sans s’exposen aquest mes de maig a Mataró

Si teniu ganes de gaudir del bestiari, aquest mes de maig és un bon moment. Des del dimecres dia 5 fins al dissabte 29, es podran visitar a l‘Ateneu de la Fundació Iluro una vintena de bèsties festives fetes per Dolors Sans. L’exposició, d’entrada gratuïta, es titula Germans de Sans, III Mostra de Bestiari Festiu i ha estat organitzada pel Ball de Diables de Mataró.

Tal com expliquen des de la colla, “l’imaginari fantàstic de la Dolors no té límit”. És per aquest motiu que la mostra vol ensenyar el seu bestiari de foc, que va des d’éssers mitològics com dracs, víbries o grius fins a elements de la natura com llops, granotes i peixos amb formes malèfiques.

Cartell de l’exposició

Algunes de les figures que ja s’ha anunciat que estaran a la mostra són: el Griu d’Artesa de Lleida, la Godra de Caldes de Montbui, el Drac de Torroella de Montgrí, el Drac de Bellvei i, per descomptat, el Basilisc de Mataró, també fet per la mateixa escultora.

Dolors Sans és una escultora de la festa que va començar la seva carrera l’any 1987. Des de llavors ha construït més de 250 figures d’imatgeria festiva, entre les quals hi ha gegants, capgrossos i bestiari festiu.

L’any 2019 el Ball de Diables de Mataró va organitzar, també a la Fundació Iluro, una exposició semblant: la II Mostra de Bestiari Festiu i Tradicional de Catalunya. En aquell cas se centrava en diferents tipologies de bestiari d’arreu del país. L’esdeveniment va ser premiat amb el segon Premi BEST en el marc de la VIa edició del Festivitas Bestiarum.

De cara a aquesta primavera, la colla del Ball de Diables de Mataró veu més necessari que mai organitzar actes d’aquest tipus. Considera que és important mantenir viva la cultura popular “amb l’esperança de recuperar la normalitat ben aviat“.

La mostra es podrà visitar en els horaris habituals de l’Ateneu de la Fundació Iluro. Els podeu consultar en el següent enllaç: https://fundacioiluro.cat/ateneu/.