Cinc llibres de bestiari festiu per aquest Sant Jordi 2022

(Foto: Drac Soterranyes de Vinaròs / Autor: M.B)

Aquest 2022 torna la Diada de Sant Jordi i amb més vitalitat que mai. Després de la Diada confinada del 2020 i la Diada amb restriccions del 2021, les parades de llibres i roses tornaran a omplir, de gom a gom, els carrers de les viles i ciutats.

Enguany, com no podia ser d’altra manera, des de l’Agrupació del Bestiari us recomanem una sèrie de llibres que tenen les figures de bestiari festiu com a protagonistes. N’hi ha per grans, per petits i per totes les edats i segur que compleixen la seva missió, que és la d’apropar i donar a conèixer les bèsties, portant-les directament de les festes a casa.

Bèsties. Bestiari de Barcelona (Ajuntament de Barcelona)

Si voleu conèixer algunes de les principals bèsties de Barcelona, enguany des de l’Ajuntament de la ciutat s’ha editat un llibre-joc amb retallables i dibuixos per pintar. En total s’hi poden trobar 32 bèsties il·lustrades per Laia Berloso i presentades per Nico Alonso, que n’explica la seva història. En la publicació els nens i nenes descobriran d’on surten els dracs, les àligues, els lleons, els bous i les mulasses barcelonins i podran inventar-se historietes jugant amb tots ells.

Dracs. Llegendes catalanes amb passió de foc (Cossetània)

Aquest 2022 Cossetània Edicions ha fet una aposta per les llegendes populars catalanes, més concretament per totes aquelles faules en què apareixen dracs. L’escriptor Joan de Déu Prats explica a petits i grans d’on provenen aquestes històries, amb textos impregnats de nous coneixements sobre la geografia i la història catalanes. Sense dubte, amb aquest llibre el lector farà un viatge per les grutes i els boscos més humits, on han viscut al llarg del temps criatures de tota mena.

Escultors de la festa (Pagès Editors)

Qui sap d’on prové la inspiració dels creadors de bèsties. Segurament deu ser una barreja de coneixements i sensacions, així com de la il·lusió i imaginació que transmeten els membres de les colles que fan l’encàrrec. Amb Escultors de la Festa el lector pot conèixer de primera mà la feina dels creadors d’imatgeria festiva de tres tallers de Catalunya: el Sarandaca (Granollers), el Ventura&Hosta (Navata) i el de Dolors Sans (Pacs del Penedès), ben bé com si els estigués observant a través d’una espiera. El volum, escrit per Manel Güell, va acompanyat d’articles sobre imatgeria de Farb Hernández, Bienve Moya, Paco Cruz, Xavier Cordomí i Amadeu Carbó.

Retrobestiari (Edicions Morera)

Retrobestiari és un llibre per a totes les persones que van viure les festes populars als anys 80 (i també per les que les volen descobrir!). Amb aquesta publicació el lector fa un viatge immersiu cap a la restauració de la democràcia, en un moment en què, mort el dictador, les festes populars es van reinventar a mans de la ciutadania. D’aquí prové l’origen dels correfocs i de bèsties festives que encara avui dia passegen per moltes localitats catalanes. Heribert Masana explica com es van crear amb l’ajuda d’una trentena de testimonis, Ramon Saumell els posa cara amb les seves fotografies, fruit d’un treball de més de 40 anys, i Salvador i Abel Masana ens mostren la seva particular visió d’elles a través de l’art, més concretament, mitjançant la seva obra plàstica i escultòrica.

El Gran Llibre del Bestiari Català (Penguin Kids)

Editat per Penguin Kids, aquest llibre per a totes les edats presenta una mostra de les diferents tipologies de bestiari festiu que es poden trobar en territoris de parla catalana. Conté unes il·lustracions molt boniques de les bèsties en moviment fetes per Carles Arbat i descripcions amb les anècdotes i curiositats més divertides recollides per Meritxell Bayarri. Cada bèstia va acompanyada d’una fitxa tècnica, ben bé com si es tractés d’una veritable enciclopèdia!