L’Agrupació del Bestiari publica un centenar de models 3D a internet

La federació d’entitats de bestiari dels Països Catalans apropa les figures de bestiari festiu a tots els racons del planeta mitjançant la plataforma Sketchfab / Enllaç: https://sketchfab.com/bestiari

Aquesta primavera, l’Agrupació del Bestiari Festiu ha fet un pas més per a la difusió i internacionalització del bestiari festiu. En el marc del projecte d’escaneig en 3D, acaba de publicar un centenar de figures a Sketchfab, una de les principals plataformes per visualitzar d’una forma senzilla i intuïtiva peces en tres dimensions.

El que fins ara quedava reduït a un context local, moltes vegades fins i tot concentrat a una època molt concreta de l’any, acaba de traspassar una nova dimensió. Ara, amb Sketchfab, usuaris de tot el món podran conèixer les característiques de tota classe de dracs, àligues, grius, porcs, cavallets i mulasses des de qualsevol pantalla només movent el cursor. El seu sistema permet que l’usuari roti el model 3D, l’apropi o l’allunyi i el vegi des de qualsevol angle. A la vegada, ofereix la possibilitat d’apreciar la seva textura i veure per separat la seva forma i el seu color.

Totes les imatges festives que es poden trobar en aquesta plataforma han estat escanejades prèviament en tres dimensions i processades amb programes informàtics per ajustar les seves característiques de la forma més realista a la peça original. En total trobem 131 figures entre les quals hi ha el Drac de Vilafranca, el més antic de Catalunya, o el Caramot del Vendrell, el drac de foc més gran d’Europa que, en aquest cas, també es pot veure per dins.

El que va començar l’any 2019 amb l’escaneig d’un centenar de bèsties festives gràcies al suport de la Fundació PuntCAT, avui dia ha evolucionat cap a un projecte amb més de 200 peces d’imatgeria festiva escanejades. Actualment, l’Agrupació del Bestiari està treballant en el desenvolupament d’aplicacions de Realitat Virtual i Realitat Augmentada per difondre aquestes figures, així com en la cerca de noves fórmules per imprimir en 3D aquests models i poder-ne crear motlles per a la seva futura conservació.

Tutorial per navegar per la galeria virtual