Crònica de la XVa Trobada de Bestiari Domèstic de Castelló de la Plana

El primer acte organitzat per Botafocs l’any 2023, amb el suport de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, és la XVa Trobada de Bestiari Domèstic, que va tenir lloc dissabte 21 de gener. L’acte va contar amb la participació del Bou de Montornès, l’Isard i la Mulassa de Llinars del Vallès, el Godrac de Mataró, així com l’amfitriona Haca Traca Almalafa de Castelló de la Plana. També hi van participar els Dolçainers del Grau i el grup de ball Illes Columbretes.

Des de les 18 h fins a les 18.30 h, es va realitzar la plantada de bestiari, que va contar amb la participació de les diferents formacions musicals de les entitats. A més, durant aquesta estona es van concretar entre els caps de colla alguns aspectes d’intendència i de la dinàmica a seguir.

La cercavila sense foc pels carrers del voltant del Casal Jove va facilitar convocar tot el veïnat a la festa. Durant la jornada es va presentar la vida recitada de sant Antoni del Porquet, amb l’acompanyament musical dels Dolçainers del Grau i la projecció de diferents materials audiovisuals.

Tot seguit, les colles de les figures de bestiari convidades van omplir de música i festa tota la plaça del Casal Jove, amb molt nombrosa presència de públic, que va adquirir les butlletes del sorteig del porquet de sant Antoni. El grup Illes Columbretes, a més, va mostrar un tast dels balls ancestrals de les nostres comarques. Amb la participació dels dimonis més menuts i una mà innocent es va estraure el número guanyador, que va correspondre a una persona amb banyes de Botafocs. També es van lliurar uns detalls de la diada a totes les entitats per part de la tinent d’alcalde del Grau.

L’inici de la Diablera, amb la participació de totes les figures de bestiari, els Dolçainers i els Botafocs, va mantenir l’horari previst de les 20 hores. La plaça Verge del Carme, amb les enceses conjuntes del bestiari i dels dimonis i l’encesa de la foguera, amb un remat pirotècnic, van tancar els actes de la tarda.

Un sopar de germanor va arrodonir la festa, que va continuar amb dues actuacions musicals dels grups «Coca Malfeta» i «l’Escuadró de mitjanit», que també van contar amb nombrosa presència de públic.

Contents, pagats i gelats ens vam acomiadar fins a retrobar-se arreu de les comarques.

Text i imatges Rafel Pérez i Sorlí