Es presenta a Sitges el llibre ‘Retrobestiari’ coincidint amb el centenari del Drac

El pròxim divendres 16 de setembre, a les 19.30 h, a la sala d’actes d’El Retiro tindrà lloc la presentació del llibre Retrobestiari (Edicions Morera), una publicació impulsada per l’Agrupació del Bestiari que fa un repàs del gran boom de bestiari festiu que va sorgir als anys 70 i 80 del segle XX, amb el retorn de la democràcia a Catalunya.

En un any de celebració en què el Drac de Sitges compleix cent anys, es presentarà pels volts de Santa Tecla aquest llibre que també parla i conté imatges de la Fera Foguera així com de l’Àliga de Sitges. El volum, de fet, convida a conèixer en profunditat què és allò que anomenem bestiari festiu, com va ser el seu retorn amb l’arribada de la democràcia i com ha canviat al llarg dels anys. Tot plegat explicat a través d’una trentena de testimonis que van participar en la creació de moltes bèsties que avui dia són icòniques, en un moment històric en què el model de festa es reinventava i apareixien per primera vegada els correfocs.

El llibre, editat per Edicions Morera, és una obra coral que conté un centenar de fotografies de l’arxiver de bestiari Ramon Saumell, textos de l’historiador Heribert Masana i obra plàstica de Salvador i Abel Masana. Aquests dos últims, conjuntament amb en Saumell, van fundar l’any 1983 el Grup d’Amics del Bestiari i la Cultura Popular (GABICP), un col·lectiu que s’ha dedicat durant més de quaranta anys a recopilar informació sobre el bestiari festiu que anava sorgint arreu dels territoris de parla catalana. Bèsties, moltes d’elles, avui perdudes, cremades sota el foc en estar fetes amb materials tan poc resistents com la roba. Bèsties, això sí, que encara perviuen en les imatges i en el record d’antics portants.

En la presentació que es farà el pròxim divendres 16 de setembre, a part dels autors de l’obra també es comptarà amb l’assistència i intervenció de Joan Pros, l’ànima del Drac de Sitges als anys 70 i 80, de Ramon Valls, membre veterà de l’Àliga de Sitges, així com de Jordi Cubillos, ambaixador del bestiari festiu 2022, i també antic membre de la colla del Drac.