Així és la Hipodragona, la nova bèstia del Grup del Drac de Terrassa

El passat dimecres 8 de març, Dia Internacional de les Dones, una simpàtica i bufona hipodragona de color morat es va donar a conèixer davant l’Ajuntament de Terrassa. Es tracta de la nova bèstia festiva de la ciutat, impulsada pel Grup del Drac de Terrassa, una figura que té com a objectiu representar i donar visibilitat al gènere femení dins la cultura popular.

Prop d’unes 400 persones van passar el passat dimecres pel Raval de Montserrat entre les cinc i quarts de set de la tarda. La bestiola va ser rebuda pel Drac de Terrassa i les autoritats del municipi. Encara que al principi bufava un vent fort, aquest finalment va afluixar i es va poder presentar amb tranquil·litat la nova figura.

Tal com explica la presidenta del Grup del Drac de Terrassa, Maria Salazar, el primer ball de la bèstia va anar a càrrec d’ella mateixa i de Rosa Busque, la integrant més antiga de la colla, present des de la seva fundació. En aquest cas, van ser filla i mare les que van fer el primer ball d’honor amb la peça, encetant així una nova etapa dins la colla.

Durant la presentació, a més, per tal d’introduir la Hipodragona, es va explicar una història segons la qual un dia el Drac de Terrassa es va trobar un ou. En veure que no creixia, el va portar a la cova on habitava i on hi havia tota la seva colla. Aquesta el va cuidar i li va donar molt d’amor. De fet, era precisament el caliu de les persones el que l’ou necessitava per créixer. Finalment, al mes de febrer va començar a sortir llum de dins seu en forma de batecs i es va poder veure que a dins de l’ou hi havia una criatura…

Vinculada al Parc de Vallparadís

La Hipodragona de Terrassa és una bèstia festiva de fibra de vidre construïda al taller del constructor Toni Mujal de Cardona. Està dissenyada tant per a un com per a dos portants i pot llançar foc i aigua. De fet, amb el dipòsit ple, arriba a pesar 40 quilos. La poden portar tant gent gran de la colla com joves i adolescents i també persones d’altres edats que no puguin aixecar una gran quantitat de pes.

El projecte per impulsar aquesta nova figura va començar fa aproximadament nou anys. Un dels fundadors de la colla, Francisco Salazar, va tenir un somni en el qual apareixia una bèstia relacionada amb el jaciment trobat l’any 2005 al Torrent de Vallparadís, durant les obres de construcció de l’estació dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Allà es van recuperar les restes de diferents espècies d’animals, entre elles d’hipopòtams. D’aquí va sorgir la idea de fer la bestiola.

La Hipodragona de Terrassa, en aquest cas, no és només un hipopòtam femella, sinó que també té barreja de drac, del Drac de Terrassa. Tant les ales com la cua estan inspirades en la bèstia més antiga de l’entitat.

Per conèixer el nom de la figura, encara haureu d’esperar una mica. El dia de la seva presentació es va difondre un codi QR perquè la gent enviés propostes i el pròxim 10 de juny, durant la Diada de l’aigua que organitzarà l’entitat, es podrà saber la decisió final.

En el següent vídeo podeu veure el moment de la descoberta de la Hipodragona:

 

Articles relacionats